Утретє без грандів

26.03.2010

Якщо в чемпіонаті України донецький «Металург» ще жодного разу не обігрував земляків із «Шахтаря», то в Кубку зустрічі «метадонів» та «гірників» закінчуються вдало для перших. Історичну перемогу над «шахтарями» «металурги» здобули у 1998 році, коли обіграли «старших братів» в 1/8 фіналу національного Кубка та пройшли їх за сумою двох матчів. Позавчора пара зійшлася вдруге – вже в півфіналі, і знову «металурги» були на коні. Відтак фінальний поєдинок утретє в історії пройде і без «Шахтаря», і без «Динамо». Донецький «Металург» на цій стадії Кубка досі не фігурував узагалі, а «Таврія» пробилася у фінал після 16–річної перерви.

 

«Динамо» винне

На початку березня «Металург» і «Шахтар» зустрілися в чемпіонаті, і тоді на полі команди концерну «ІСД» перемогли номінальні гості, здобувши важливі очки. Кубкова гра позавчора відбулася на тому ж стадіоні «Металург», і вже до десятої хвилини господарі «привезли» Андрію П’ятову два голи. Можливо, на «гірників» заспокійливо вплинули новини з Ужгорода, де їхні головні опоненти в боротьбі за «золото» чемпіонату — динамівці — поступилися «Закарпаттю».

Після стартового нокдауну «шахтарі» пішли відігруватись. До честі їхніх опонентів, «метадони» навіть не думали про відстоювання рахунку, а й далі атакували, нічим не поступаючись титулованим землякам. У другому таймі мали чудові моменти для взяття воріт той же зімбабвієць Мгуні, який відзначився першим ударом із близької відстані, і нігерієць Кінгслі, котрий вийшов на заміну.

Єдиний гол «Шахта» забила вже в компенсований час, після того як за другу жовту картку з поля вилучили болгарського легіонера «МД» Янкова. Капітан господарів В’ячеслав Чечер зіграв у штрафному майданчику рукою, а Фернандіньйо, взявшись пробивати пенальті, добив м’яч у ворота лише з другої спроби.

«Ми дуже хочемо виграти Кубок. Що стосується Ліги Європи, то не важливо, як ми туди потрапимо», — у цих кількох словах наставника переможців Ніколая Костова — все завдання його команди на сезон.

Не дотиснули

«Волинь» вписала нову сторінку до своєї та української футбольної історії, хоча могла замахнутися й на більше. Дотепер лучани не пробивалися до півфіналу Кубка, і так само жодного разу на цьому етапі в нас не виступав представник першої ліги.

На шляху до півфіналу «Волинь» вибила двох представників прем’єр–ліги, щоправда, не найсильніших — «Кривбас» та запорізький «Металург». У поєдинку підопічних Віталія Кварцяного проти «Таврії» фаворитами вважалися саме сімферопольці, і вже в першому таймі вони впевнено повели вперед завдяки двом «пострілам» Олександра Ковпака.

Утім волиняни виглядали не гірше, і гол Віталія Курилова посеред другого тайму подарував команді нижчого дивізіону надію на успіх. Треба було бачити, як затято йшли вперед господарі, які точні паси рукою (!) за центр поля робив двометровий сенегальський голкіпер «Волині» Ісса Ндоє, виконуючи після замаху справжнє сальто. І хоча «Волинь» зрештою поступилася, але грою — засвідчила, що готова до підвищення у класі, хоча і йде лише на шостій позиції.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/2 фіналу

«Волинь» — «Таврія» — 1:2

Голи: Курилов, 54 — Ковпак, 6, 44

12 000 глядачів

«Металург» (Д) — «Шахтар» — 2:1

Голи: Мгуні, 6; Димитров, 9 — Фернандіньйо, 90+2

Нереалізоване пенальті: Фернандіньйо, 90+2 («Ш»)

Вилучення: Янков, 75 («М»)

5 100 глядачів