Журналіст без «корочки»

24.03.2010
Журналіст без «корочки»

Після суду голова БАЖ Жанна Литвина заявила, що сподівається на підтримку міжнародної спільноти. (Фото з сайту rferl.org.)

Верховний суд Білорусі залишив без задоволення скаргу Білоруської асоціації журналістів на попередження міністерства юстиції. Таким чином, організації було відмовлено в праві розміщувати на членських посвідченнях напис «преса», а також надавати юридичну допомогу журналістам у рамках Центру правового захисту ЗМІ.

 

Яка ж ти «преса», якщо статут не цитуєш?

Попередження Мін’юсту Білоруська асоціація журналістів отримала ще 13 січня. У реєструючого органу було до організації три претензії. Перша стосувалася наявності на членських посвідченнях напису «преса». Мін’юст вважає, що мати такі «корочки» можуть тільки співробітники редакцій зареєстрованих ЗМІ. А членам БАЖ цього не дозволено, оскільки Асоціація — громадська організація, а не редакція газети.

Відповідно до другої претензії міністерства, Білоруська організація журналістів не мала права створювати Центр правової допомоги ЗМІ. Мовляв, це не передбачено статутом БАЖ, та й узагалі, громадська організація — не юридична фірма, тому не наділена правом надавати такі послуги навіть на безоплатній основі.

Третя претензія стосувалася сайту організації (www.baj.by), а точніше, розділу «Про БАЖ», у якому написано про основні цілі Асоціації. На думку Мін’юсту, цілі ці не відповідають статутним, тому що розповідається про них у довільній формі, а не цитатами зі статуту.

«Письменник, кажеш? Ану покажи посвідчення!»

Керівництво Білоруської асоціації журналістів із жодною з цих претензій не погодилося і поскаржилося на дії міністерства юстиції у Верховний суд Білорусі. Слухання в цій справі почалися 17 березня, а вже 22 березня вердикт суду був готовий.

Упродовж майже всього цього часу суддя намагався з’ясувати, хто має право називатися журналістом у Білорусі. «Чому ви вважаєте себе журналістом, але не маєте спеціальної освіти?» — цікавився служитель Феміди у свідка по справі Олександра Денисова, якого міліція затримала під час зйомок сюжету і який на прохання показати документи пред’явив посвідчення члена БАЖ.

Нерозуміння судді підтримав представник мін’юсту Олександр Харитін. Правник, зокрема, заявив, що оскільки Денисов не є співробітником зареєстрованого засобу масової інформації, значить, він займається «незаконною журналістською діяльністю».

«А що, музикантом можна вважати лише того, хто працює в державному оркестрі? Чи того, хто просто грає? Письменник — це той, хто має «корочку» спілки письменників, чи той, хто пише?» — дивувався у відповідь на ці претензії Олександр Денисов.

Незалежній журналістиці — політичне рішення

У результаті суд визнав усі претензії Мін’юсту до БАЖ обґрунтованими і відмовив асоціації у задоволенні позову. «Не хочу образити суд, але я схильна до висновку, що він ухвалив політичне рішення, — цитує пресслужба Білоруської асоціації журналістів слова її голови Жанни Литвиної. — Я б розглядала попередження БАЖ і рішення суду в загальному контексті тих проблем, з якими сьогодні стикається незалежна журналістика в Білорусі».

Проблем цих насправді багато, а з наближенням президентських виборів їх стає все більше. Нагадаємо, минулого тижня в Білорусі відбулися обшуки в редакціях незалежної газети «Народна воля» та інтернет­ресурсу «Хартія 97», а також на приватних квартирах журналістів. Їх підозрюють в образі й завданні шкоди репутації колишнього керівника управління КДБ у Гомельській області.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>