Винниченко в роздумах

23.03.2010
Винниченко в роздумах

Таким буде перший в Україні пам’ятник письменнику. (Фото прес–служби Кіровоградської міськради.)

Цьогоріч у липні відзначатимемо 130–річчя від дня народження Володимира Винниченка. З нагоди ювілею у вересні цього року біля педагогічного університету, що названий ім’ям видатного земляка, буде встановлено скульптуру письменника. За задумом розробників проекту, пам’ятник заввишки 3,65 метра стане центром архітектурної композиції із фонтаном, площею та зеленими насадженнями.

Ідея встановлення пам’ятника Винниченку, який народився та навчався у тодішньому Єлисаветграді, виникла ще на початку дев’яностих. Однак ні тоді, ні впродовж наступних років у міському бюджеті не знайшли необхідних грошей. Цього разу всі витрати на спорудження пам’ятника та облаштування прилеглої території взяли на себе місцеві меценати. Конкурсів вирішили не проводити — довірили роботу львівському скульптору Володимиру Цісарику.

Над бронзовим Володимиром Винниченком митець працює у Львові. З роботами Володимира Цісарика кіровоградці вже знайомі: пам’ятник одному з найуспішніших єлисаветградських міських голів Олександру Пашутіну вийшов саме з–під його рук. «Володимиров Цісарик зарекомендував себе як висококваліфікований скульптор, його роботи відомі не тільки в Україні, а й за її межами. Ми вдячні, що він погодився працювати для нашого міста», — каже керівник прес–служби Кіровоградської міськради Сергій Якунін.

Володимир Цісарик розробив вісім варіантів майбутнього пам’ятника. Після тривалих обговорень зупинилися на тому, що якнайкраще відповідав загальному задуму проекту: Винниченко постане на повний зріст, задумливо підпираючи рукою підборіддя. Сам скульптор зізнається: робить пам’ятник не стільки письменнику, скільки політичному діячеві. «Володимир Винниченко зробив великий вклад у розвиток української держави. У цій скульптурі Винниченко — не романтик–утопіст, а видатний державний діяч», — каже пан Цісарик.

Підтримують задум митця й у Кіровограді. «Це пам’ятник людині складного характеру, — пояснює головний архітектор проекту Віталій Кривенко. — Його буде споруджено між двома навчальними корпусами університету».

Автори проекту переконані: пам’ятник Володимирові Винниченку має велике значення не тільки для Кіровограда, а й для всієї України. «Досі про нього лише говорили. А ми маємо реальний результат», — каже Віталій Кривенко.

На сьогодні майбутню скульптуру вже виконали у глині й готуються відлити у бронзі. Планується, що в травні пам’ятник привезуть до Кіровограда, де він і чекатиме дня відкриття.

Маргарита ДИМИТРОВА