НОВИНИ ПЛЮС

23.03.2010

Договір про СНО підпишуть у Празі?

Президент Росії Дмитро Медведєв і держсекретар США Хілларі Клінтон ухвалили рішення про те, що договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) буде підписано у Празі, а не в Києві, як пропонував Президент України Віктор Янукович. За інформацією газети «Коммєрсант–Україна», проти підписання договору в Києві виступили американці, які не готові до різкого зближення з новою українською владою. Як очікується, президенти Росії та США підпишуть новий договір про СНО до призначеної на 12 квітня вашингтонської конференції з ядерної безпеки.

«День гніву» по–російськи

20 березня у Росії пройшов «День гніву» — сотні мітингувальників у різних містах вийшли на протестні акції проти чинної влади. Найчисельнішим був мітинг у Владивостоці, на який, згідно з оцінками організаторів (відділення Федерації автовласників Росії, КПРФ, партії «Яблоко», Народно–демократичного союзу, руху «Солідарність» тощо) вийшло близько 1,5 тисячі осіб. У Москві міліція затримала близько 70 учасників акції, включно з лідером Лівого фронту Сергієм Удальцовим. Через кілька годин усіх заарештованих відпустили.

Катастрофа Ту–204 у Росії

У Московському аеропорту «Домодєдово» в ніч із неділі на понеділок при заході на аварійну посадку зазнав катастрофи літак Ту–204. Як повідомляє прес–служба Федерального агентства повітряного транспорту РФ (Росавіації), пасажирів і вантажів на борту літака не було. Літак розвалився на частини при підльоті до злітної смуги. На борту перебували восьмеро членів екіпажу — всіх їх госпіталізовано, четверо перебувають у реанімації з тяжкими пораненнями.

Напередодні цей самий Ту–204 вже здійснював аварійну посадку в «Домодєдово» — тоді літак із 210 пасажирами вирушив у рейс на Хургаду, але невдовзі після зльоту екіпаж відчув запах диму, і лайнер повернувся назад. Після катастрофи Росавіація заборонила компанії «Авіастар–Ту», якій належав розбитий літак, здійснювати пасажирські перевезення.

В Ісландії прокинувся вулкан

На півдні Ісландії запроваджено надзвичайний стан — у ніч на неділю там почалося виверження вулкана, активність якого востаннє було зафіксовано 1821 року. Близько 600 мешканців навколишніх будинків евакуювали, на дорогах у районі виверження припинено рух транспорту. Окрім того, виверження призвело до перебоїв у польотах авіації — кілька рейсів скасовано, іншим довелося змінити маршрути. Через імовірність підтоплення сусіднього льодовика Ейяфьяллайекюль виникла загроза повеней.

Ірак: голоси не перерахують

Верховна виборча комісія Іраку відмовила прем’єр–міністру країни Нурі аль–Малікі, який вимагав перерахувати електронно опрацьовані бюлетені вручну. За результатами комп’ютерного підрахунку 95 відсотків голосів, поданих на парламентських виборах 7 березня, блок аль–Малікі «Держава закону» програє близько 11 тисяч голосів опозиційному блоку «Аль–Іракія», який очолює екс–прем’єр Айяд Алауї. До закликів прем’єр–міністра перерахувати голоси вручну долучився і президент Іраку Джалал Талабані, але в центр­виборчкомі заявили, що на це піде надто багато часу. Остаточні підсумки голосування планують оголосити 26 березня.

Єменські жінки хочуть заміж з 8 років

Тисячі жінок учора під парламентом Ємену протестували проти законопроекту, який передбачає підвищення шлюбного віку для дівчат до 17 років. Зараз у Ємені нерідко трапляються випадки, коли восьмирічних дівчаток віддають заміж за дорослих чоловіків. Законодавці хотіли припинити цю традицію, але жінки повстали проти такого наміру, розгорнувши плакати: «Люди не можуть заборонити те, що дозволив Бог». Той факт, що правозахисні організації давно протестують проти надто ранніх єменських шлюбів, учасниці мітингу пояснюють просто: «Правозахисниці — це переважно старі діви за 40 років, і ми не хочемо, щоб наші дочки повторили їхню долю».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>