НОВИНИ ПЛЮС

20.03.2010

Сектор Газа й Ізраїль: знову гаряче

Сектор Газа й Ізраїль обмінялися ракетними ударами. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, внаслідок запуску ракети з боку Сектора Газа в Ізраїлі загинув робітник із Таїланду. Постріл із палестинського боку пролунав менш ніж через годину після того, як баронеса Кетрін Ештон, яка нещодавно стала координатором ЄС із питань зовнішньої політики, прибула до Палестинської Автономії з першим офіційним візитом. У відповідь ізраїльська авіація завдала низку ударів по Сектору Газа, маючи за цілі кілька підземних тунелів для перекидання з Єгипту вибухівки та зброї, майстерню з виробництва вибухових пристроїв тощо. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, за неперевіреною інформацією, внаслідок одного з авіанальотів зазнали поранень два мирні жителі.

Теракт у Багдаді

Три людини загинули, сім отримали поранення внаслідок вибуху на ринку в Багдаді. Як повідомляє агентство «Ассошіейтед пресс», вибуховий пристрій був захований під сміттям і спрацював тоді, коли почали приходити перші покупці.

Стрілянина в Монреалі

В одному з ділових районів канадського Монреаля невідомі в масках і перуках увірвалися до торговельного центру та відкрили хаотичну стрілянину. Двоє людей загинули, ще двоє отримали поранення. Злочинців, яким удалося втекти, розшукує поліція.

Президента Бразилії оштрафували за агітацію

Президента Бразилії Луїса Лулу да Сильву оштрафували за порушення правил передвиборчої агітації. Як повідомляє агенція «Франс пресс», виступаючи на відкритті спортивного комплексу в травні 2009 року да Сильва відкрито агітував за свою помічницю — голову президентської адміністрації Ділму Руссеф. Оскільки передвиборча кампанія у Бразилії стартує тільки у квітні 2010 року (вибори призначені на 3 жовтня), Вищий виборчий суд постановив, що глава держави порушив регламент, почавши агітацію за «свого» кандидата на рік раніше. За порушення президент повинен заплатити штраф у розмірі 2800 доларів.

Росія вже хоче нас приєднати

Голова комітету Держдуми Росії з економічної політики і підприємництва Євген Федоров заявив, що вже через півроку може бути опублікована програма створення об’єднаної держави, до якої увійдуть Росія, Україна і Білорусь. Щоправда, за словами Федорова, конкретного плану такого об’єднання ще немає — «просто обговорюється ідея, яка прямо виходить з економічної доцільності». За проектом Федорова, будівництво нової держави має завершитися до 2020 року. Столицю майбутнього союзу планують розташувати в Києві — як пояснив Федоров, це «бажання українських колег».

Зізнання Хедлі

Громадянин США визнав свою участь у підготовці терактів у Мумбаї 2008 року, коли внаслідок нападів терористів на два готелі й житловий ком­плекс загинуло близько 200 людей. 49–річний мешканець Чикаго Девід Хедлі, який раніше погодився на співпрацю зі слідством, визнав під час судового засідання, що збирав інформацію для терористів, які готували напади на готелі в індійському мегаполісі. Він також зізнався у тому, що в травні 2009 року обговорював з одним із лідерів пакистанських терористів Ільясом Кашмірі плани нападу на офіс датської газети Morgenavisen Jyllands–Posten, що публікувала карикатури на пророка Мухаммеда. Якщо Хедлі й надалі співпрацюватиме зі слідством, вищу міру покарання, до якої його мали засудити, буде замінено на довічне ув’язнення і штраф у три мільйони доларів.

Засудили крадіїв напису з Освенціма

Районний суд Кракова виніс вирок трьом учасникам крадіжки напису «Праця звільняє» (Arbeit macht frei), який зник із воріт меморіального комплексу в Освенцімі у грудні минулого року. Їх засуджено на терміни від 1,5 до 2,5 року позбавлення волі та сплати штрафу в розмірі 10 тисяч злотих (2,5 тисячі євро). Раніше всі троє визнали свою провину, покаялися за такий вчинок і погодилися із запропонованим прокуратурою покаранням. Ще двоє підозрюваних у причетності до злочину перебувають під слідством. Крім того, 11 березня суд Стокгольма санкціонував екстрадицію до Польщі Андерса Хегстрема, якого розглядають як головного ідеолога цього злочину. За версією слідства, він мав бути посередником між безпосередніми викрадачами та невідомим колекціонером, що замовив викрадення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>