По повній програмі

19.03.2010
По повній програмі

Український китаєць Коу Лей під час змагань. (Фото автора.)

Провідні майстри малої ракетки України останніми роками радують своєю грою кого завгодно, лише не українського уболівальника. Не від доброго життя нашим спортсменам доводиться заробляти на шматок хліба в закордонних клубах. Але не тільки в грошах справа. Просто для спортсмена рівня національної збірної важко знайти мотивацію, щоб виступати в чемпіонаті України, адже тут конкуренції майже немає. Проте як мінімум раз на рік еліта вітчизняного пінг–понгу злітається на місце проведення командно–особистої першості України. За результатами цього турніру формується національна збірна України та її найближчий резерв. Тому до змагань у сучасному, навіть за європейськими мірками, спорткомлексі «Норд» була прикута увага і тренерів збірних, і функціонерів. Саме за підсумками цього чемпіонату наставник збірної Володимир Геворгізов визначає кандидатів на чемпіонат світу, що незабаром відбудеться в Москві.

Для початку нагороди розіграли жіночі та чоловічі команди областей України. Серед жіночих колективів виділявся явний фаворит — збірна Харківщини, честь якої захищали прима вітчизняного настільного тенісу Тетяна Сорочинська, досвідчена Ганна Гапонова та юна й перспективна Тетяна Татьяніна. Вихованки Людмили Гапонової виправдали сподівання, обігравши у фіналі збірну Львівської області, за яку грали Ірина Моцик та Марія Карликова (3:1). У матчі за третє місце команда Херсонщини взяла гору над донеччанами (3:2).

Серед чоловічих збірних за «золото», як і передбачалося, змагалися Дніпропетровська і Львівська області. Якщо львів’яни дійшли до фіналу практично без проблем, то дніпропетровцям у півфіналі зі збірною Києва довелося непереливки (3:2). Втома далася взнаки, й у фіналі дніпропетровці Микита Рубан та Дмитро Писар не змогли гідно протистояти свіжішим львів’янам Віктору Дідуху та Павлу Берднику — 1:3. «Бронзу» виграли представники Донеччини.

У змішаному розряді не було рівних братові й сестрі Ярославу та Яні Жмуденкам з Умані, у чоловіків чемпіонські амбіції підтвердили той самий Жмуденко і Віктор Дідух, а в жінок — львів’янки Ірина Моцик і Наталя Алексеєнко.

А найцікавіші події відбувалися в особистому заліку. У жінок уже в 1/8 фіналу боротьбу за нагороди чемпіонату припинили дві «сіяні». Гапонову «вибила» Аліна Іонова з Херсонщини (4:1), із таким же рахунком Алексеєнко перемогла Євгенію Васильєву. У півфінальних матчах авторки сенсацій синхронно поступилися фіналісткам: Іонова — донеччанці Поліні Трифоновій (1:4), а Алексеєнко — Моцик (3:4). Бронзовими призерками стали обидві.

А фінальна зустріч стала справжньою окрасою турніру. Рахунок 4:1 (11, –6, 4, 10, 10) на користь донеччанки Трифонової аж ніяк не відображає справжнього градусу боротьби: у трьох із п’яти партій, що закінчувалися на «більше–менше», з таким самим успіхом могла взяти гору й галичанка Ірина Моцик. «Я навіть не вірю, що стала чемпіонкою країни. Іра — дуже незручна суперниця, грати з нею вкрай складно. Це перша моя перемога над Моцик за останні три роки, і я рада, що вона принесла мені «золото», — розповіла кореспонденту «УМ» новоспечена чемпіонка України Поліна Трифонова по закінченні фіналу.

...У чоловіків із вітчизняної топ–10 був відсутній лише Олександр Дідух. У першому півфіналі Микита Рубан намагався протистояти натуралізованому китайцеві Коу Лею. Дніпропетровець хоча й програв з рахунком 1:4 (–9, –5, –9, 9, –6), проте виглядав проти представника тенісної нації цілком пристойно. В іншому півфіналі Ярослав Жмуденко продемонстрував свої найкращі якості проти Євгена Прищепи — 4:0. Тож фінальний акорд прозвучав під акомпанемент Лея та Жмуденка.

Якщо в перших двох сетах вів соло Лей (11:9 і 11:6), то у двох наступних — Жмуденко (11:2 та 11:6). У вирішальних сутичках хитрий китаєць змінив тактику і позбавив Ярослава його головного козиря — гри справа. Крім того, короткі складні подачі Лея не давали змоги Жмуденкові починати атаки. Тактичні новації стали запорукою перемог Лея у двох наступних сетах — 11:3 і 11:6 — та першої в кар’єрі медалі чемпіона України у найпрестижнішому розряді. Зал стоячи аплодував обом фіналістам, які показали настільний теніс європейського класу.

У загальнокомандному заліку гору взяла Львівська область — 10 медалей (4 золоті, 3 срібні, 3 бронзові), далі Донецька — 6 (2+2+2), Черкаська — 4 (2+1+1); Харківська — 2 (2+0+0); Херсонська — 5 (1+0+4); Київ — 5 (0+3+2); Дніпропетровська — 4 (0+2+2); Полтавська — 2 (0+1+1); Одеська — 1 (0+0+1).