Дніпро дорожчає

16.03.2010

Рік тому в Кіровограді вже підвищували тарифи на воду. Й ось — новий виток цін. Тепер кубометр води і водовідведення в місті коштуватиме 6 гривень 47 копійок, що на 1.09 гривні більше. Головною причиною подорожчання води для споживачів у кіровоградському водоканалі називають підвищення тарифів водогону «Дніпро—Кіровоград». Плюс збільшення тарифів на електроенергію та підвищення мінімальної заробітної плати працівникам кіровоградського водоканалу.

Оскільки дніпровська вода стає занадто дорогою, кіровоградська міська влада шукає інші джерела водопостачання. Альтернативою їй можуть стати місцеві свердловини. На сьогодні в Кіровограді працюють два водозабори — «Лелеківський» та «Холодні ключі». Вони дають менше 20% від обсягу всієї спожитої кіровоградцями води. Активне використання місцевих джерел, за словами начальника виробничо–технічного відділу департаменту ЖКГ міськради Світлани Слоневської, дозволить зменшити виробничі витрати, і така вода буде дешевшою для споживача. «Можливо, у майбутньому ми відмовимося від дніпровської води взагалі», — каже пані Слоневська.

Щоправда, не всі свердловини перебувають у належному стані. Головним чином — через брак коштів. Так, спорудження, наприклад, станції знезалізнення води коштує понад п’ять мільйонів гривень. Одне з київських підприєм­ств уже запропонувало свої послуги з будівництва станції, однак на заваді виділенню грошей став незатверджений бюджет області.

«Попри це, обсяг водопостачання з місцевих джерел лише за останні кілька місяців зріс удвічі. Це дало змогу перевести окремі райони обласного центру на споживання води з місцевих свердловин. Однак без дорогої дніпровської води поки що — ніяк», — переконана директор кіровоградського водоканалу Валентина Єременко. Адже навіть якщо запустити обидва водозабори на повну потужність — а для цього знадобляться понад 4,5 мільйона гривень, усе одно вийде менше половини від необхідної кількості води — в середньому 27 тис. кубометрів на добу, тоді як місто споживає близько 60 тис. кубометрів.

Маргарита ДИМИТРОВА