НОВИНИ ПЛЮС

16.03.2010

Протести в Таїланді

У Таїланді з неділі тривають масові акції протесту проти чинної влади. Прихильники колишнього прем’єр–міністра Таксіна Чинавата, скинутого 2006 року внаслідок перевороту, й активісти Об’єднаного фронту за демократію, вивели на демонстрації у столиці країни Бангкоку щонайменше 200 тисяч людей і обіцяють збільшити цю кількість до мільйона. Уряд мобілізував близько 40 тисяч осіб охорони і запевнив, що триматиме ситуацію під контролем. Чинний прем’єр–міністр Таїланду Абхісіт Ветчачіва категорично відкинув вимогу про відставку, яку висувають йому демонстрант­и.

Росія: партія влади перемогла на місцевих виборах

Провладна партія «Єдина Росія» лідирує на регіональних виборах, які відбулися у восьми областях РФ у неділю. Представники трьох думських партій (КПРФ, ЛДПР і «Справедливої Росії») також висловили задоволення своїми результатами на регіональних виборах — у більшості регіонів вони отримали понад 10 відсотків голосів кожна (для проходження в місцеві ради, як і на загальнодержавних виборах, потрібно набрати не менше 7%). Раніше стало відомо, що кандидати від «Єдиної Росії» програли вибори мера в Іркутську й Усть–Ілімську, де з великим відривом перемогли, відповідно, кандидат від КПРФ Віктор Кондрашов і висуванець «Справедливої Росії» Володимир Ташкінов. Загалом в «єдиний день голосування» у Свердловській, Курганській, Рязанській, Калузькій і Воронезькій областях, а також у Хабаровському краї, Республіці Алтай та Ямало–Ненецькому автономному окрузі відбулося 6 тисяч 200 виборів та референдумів різного рівня. Активність виборців становила від 30 до 55% у різних регіонах. У багатьох регіонах було зафіксовано факти підкупу виборців і порушення заборони на агітацію в день виборів.

Регіональні вибори у Франції: Саркозі програє

Перший тур регіональних виборів у Франції в неділю відзначився низькою явкою — у голосуванні взяли участь тільки 52,7 відсотка виборців. Консервативний політичний табір президента Ніколя Саркозі зазнав поразки: його «Союз за народний рух» набрав близько 26 відсотків голосів, тоді як головний конкурент — Соціалістична партія — майже 30 відсотків. За попередніми підрахунками, серед лідерів також зелені — 12,5% і радикально правий Національний фронт на чолі з Жаном–Марі Ле Пеном — 11,7%. Центристам дісталося 4% голосів. Другий тур виборів відбудеться 21 березня. За законом, у ньому візьмуть участь лише ті партійні списки, які набрали не менше 10% у першому турі. При цьому вони можуть об’єднатися з представниками тих політичних сил, які набрали не менше, ніж 5%.

У Канаді лавина накрила спортсменів

У неділю в горах Британської Колумбії (Канада) під час змагань із перегонів на снігоходах зійшла лавина. Загинуло щонайменше троє людей, близько 30 отримали травми різного ступеня тяжкості, кількох людей станом на вчора вважали зниклими безвісти. Гонка на снігоходах проходила поруч із містом Ревелсток, загалом на змагання зібралося близько 200 глядачів і учасників. Як повідомляють канадські ЗМІ, місцева влада не давала санкції на проведення перегонів і навіть намагалася перешкодити їм із міркувань безпеки.

Індія: загинули студенти

У штаті Раджастхан на північному заході Індії вчора вилетів за перила мосту і впав у річку автобус, у якому студенти педагогічного коледжу поверталися з пікніка. Загинуло 26 людей, понад 34 отримали травми, більшість із них — серйозні.

У Європі арештовують російських мафіозі

У рамках операції проти російської мафії у Європі затримали 69 осіб. Як повідомляє агенція «Франс пресс», ініціатором операції виступила Іспанія, чиї правоохоронні сили за підозрою у причетності до російської мафії заарештували в межах країни 24 людини. Після цього операцію продовжили спецслужби Австрії, Німеччини, Італії та Швейцарії. Серед затриманих — громадяни Росії, Грузії та Вірменії. Їх підозрюють у відмиванні коштів, контрабанді зброї, наркотиків, замовних убивствах тощо.

Лідер КНДР — мільярдер

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ір має понад 4 мільярди доларів на банківських рахунках у Європі. Як повідомляє британська газета «Дейлі телеграф» із посиланням на дані південнокорейської розвідки, секретні рахунки потрібні на той випадок, якщо главі КНДР доведеться терміново залишити країну. Спершу ці кошти були розміщені у швейцарських банках, але після того як міжнародні правила боротьби з відмиванням коштів стали жорсткішими, представники Кім Чен Іра перевели вклади у Люксембург.

Берлусконі житиме до 120?

Прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі завдяки науковим розробкам учених збирається жити і працювати до 120 років. Про це Берлусконі заявив, виступаючи в Мілані на святкуванні 90–річчя Дона Луїджі Верца, засновника і почесного президента міської лікарні Сан–Раффаеле і ректора громадського Університету життя і здоров’я.

Італійський прем’єр висловив упевненість у тому, що проект продовження середньої тривалості життя до 120 років цілком реальний і нагадав, що в ХІХ ст. людина жила в середньому 23 роки, на початку ХХ ст. — уже 43 роки, а зараз цей показник сягнув 80–річного рубежу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>