«За Шевченка можна й постраждати»

16.03.2010
«За Шевченка можна й постраждати»

Черевко 9 березня прийняв і Ющенка, і Януковича. (Фото автора.)

Президент Віктор Янукович «пішов на регіони»: першим обласним очільником, якого він звільнив, став черкаський голова Олександр Черевко. Причини звільнення в тексті указу, датованого п’ятницею, не вказано. Вона з’явилася в коментарях заступниці голови адміністрації Президента Ганни Герман: мовляв, рішення Президента продиктоване вкрай незадовільним станом справ у Черкаській області, зокрема в Шевченківському заповіднику в Каневі, де Янукович побував 9 березня. Президента вразили недбальство, безвідповідальність і байдуже ставлення до національної святині. Натомість «нашоукраїнець» говорить про «політичну розправу».

 

«Б’ють по найсильніших, щоб слабші боялися»

«Цей указ я розцінюю як політичне звільнення, як політичну помсту. Бо Черкащина має позитивні тенденції свого розвитку, вона не пасе задніх, а у багатьох напрямах є лідером серед областей. Завжди б’ють по найсильніших, щоб слабші боялися», — заявив на пресконференції у суботу сам Олександр Черевко. Він уточнив, що був готовий до відставки, але обурився коментарями до указу — про недбальство, безвідповідальність і байдуже ставлення до святині. З такими формулюваннями Черевко не згодний, оскільки до розвитку Черкащини за свою п’ятирічну каденцію «підходив комплексно, і великою складовою в цьо­му була гуманітарна сфера». Завдяки Державній програмі «Золота підкова Черкащини», ініційованій Черевком, область отримала 155 млн. грн., що дозволило побудувати 65 об’єктів. Екс«губернатор» переконаний: якби люди, котрі давали такі коментарі, побули в Черкаській області не годину, а детальніше ознайомилися з областю, почитали статистику її розвитку, вони б не робили непрофесійних закидів.

Стосовно музею на Чернечій горі, то, як наголосив Черевко, Черкаська обласна державна адміністрація до 2008 року не опікувалася його реконструкцією, це була парафія Міністерства культури. І кошти на реконструкцію виділяв уряд, а не обласний бюджет. Тільки у 2008му управління капітального будівництва обладміністрації стало в системі цього міністерства розпорядником коштів на реконструкцію національного заповідника. І якраз черкаський обласний голова поставив питання руба: якщо такими темпами відбудова на Тарасовій горі йтиме й надалі, цей об’єкт ніколи не вдасться завершити. Тож в останні два роки на Чернечій горі вдалося зробити чимало. У травні минулого року планувалося введення музею Шевченка в експлуатацію. Але протягом року уряд Юлії Тимошенко не виділяв коштів на завершення робіт. Гроші надійшли практично перед Новим роком, після чого область через складні погодні умови змогла використати на реконструкцію тільки 13 млн. грн. Решту повернули у держбюджет.

Загалом про проблеми з коштами на завершення реконструкції, каже Черевко, черкаська обласна влада написала до столичних кабінетів 43 листи — в Кабмін, Мінфін, Мінкультури, секретаріат Президента, Верховну Раду.

«Люби, Боже, правду: із п’яти минулих урядів найменше коштів для музею виділяв уряд Януковича»

«За великим рахунком, за відродження спадщини Шевченка можна й постраждати», — каже Черевко. Але навряд чи «регіонали» ремонтуватимуть Тарасову могилу краще. «Люби, Боже, правду: із п’яти минулих урядів, які переймалися долею цього музею, два рази саме уряд Януковича виділяв найменше коштів на його будівництво»,— зазначає Олександр Черевко.

І додає, що закиди нової влади про занепад Черкащини є неправдивими. Бо Шевченків край до кризи був у першій п’ятірці за 50 показниками серед областей України, а три останні роки лідирує за надходженням коштів до державного та місцевого бюджетів. Минулого року в загальнодержавному рейтингу Кабінету Міністрів Черкащина посіла сьоме місце. Хіба це «занепад»?

Відповідаючи на запитання журналістів, чи, бува, не його поїздка до Моринців 9 березня — зустрічати Віктора Ющенка — допекла Януковича, Черевко визнає: звісно, таке не могло сподобатися новому Президентові, й указ головного «регіонала» пов’язаний також і з цим. «Із Ющенком мене багато чого пов’язує по життю. Я його поважаю і завжди радий буду приймати на Черкащині. Але, коли до Канева приїхав Президент Янукович, ми готували і цей візит, я і його зустрів, запропонував, як годиться, хліб­сіль. І мені дивно чути, що в музеї ми «за три дня успели кое­что сделать». Насправді музей на Чернечій горі має високу готовність», — говорить екс­«губернатор».

На завершення пресконференції він підкреслив, що «залишає наступникові не руїну, а хорошу базу». Нині Черевко є керівником обласного осередку партії «Наша Україна» і каже, що в 50 років зарано думати про відпочинок.

Партія «Наша України» своєю чергою видала заяву, в якій «не піддаючи сумніву право новообраного Президента на призначення та звільнення представників виконавчої влади на місцях», водночас висловлює обурення з приводу формальної причини такого звільнення».

Хто натомість?

Серед претендентів на звільнене крісло обласного голови називають керівника виборчого штабу Януковича в Черкаській області, колишнього голову Чорнобаївської райадміністрації Петра Душейка та народного депутата від Блоку Литвина Сергія Терещука, який є уродженцем Черкащини.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Кадри зі старого «кіна»

Команда Віктора Януковича продовжує міняти кадри в органах влади. Учора стало відомо, що «Нафтогаз» очолить Євген Бакулін — перевірений «регіоналами» управлінець, людина, котру вважають наближеною до міністра ПЕК Юрія Бойка. Бакулін уже очолював «Нафтогаз» із березня до грудня 2007 року, теж за міністра Бойка.

У Міністерство внутрішніх справ теж повертаються старі кадри. Першим заступником міністра призначено одіозного генерал­полковника Сергія Попкова, який у 2004 році на посаді командувача Внутрішніх військ був готовий «приборкати» Майдан силою. У 2007му Попков був заступником керманича МВС Василя Цушка.

Іншим першим заступником міністра — начальником ГУБОЗ — має стати ще один «старий» кадр, Сергій Черних. Кандидатуру, внесену за поданням міністра, вже погодив профільний комітет ВР. Пан Черних за часів Кучми був заступником голови СБУ, заступником секретаря РНБО, а у 2007 році очолював ДСБЕЗ МВС.

Також учора начальником київської міліції мали призначити екс­очільника столичного главку Олексія Крикуна, а керманичем міліції Київщини — Костянтина Собка.

Першим заступником міністра фінансів призначено Вадима Копилова. Натомість уряд прийняв відставку першого «зама» Ігоря Уманського, який очолював Мінфін після звільнення Віктора Пинзеника, а також інших помітних заступників: Валерія Альошина, Миколи Полудьонного тощо.

Національну телекомпанію України, найімовірніше, очолить Єгор Бенкендорф. Заступниця глави адміністрації Президента розповіла «Українській правді», що кандидатуру продюсера з каналу «Інтер» уже погоджено на Банковій. Раніше пресслужба НТКУ повідомила, що президент компанії Василь Ілащук подав у відставку.

Серед наступників голови Держтелерадіоінформу Олег Наливайко, який також написав заяву на звільнення, ЗМІ називають одіозних журналістів В’ячеслава Піховшека та Дмитра Понамарчука, а також екс­«інтерівку» Ганну Безлюдну й депутатакомуніста Олександра Голуба. n