Не відкривати таємниці, а плодити їх

13.03.2010
Не відкривати таємниці, а плодити їх

Володимир В’ятрович.

Відхід нової влади від національної гуманітарної політики Президента Ющенка набирає обертів. Після того як із президентської інтернет–сторінки зникло посилання на тему Голодомору, а міністром освіти було призначено відомого своєю українофобією Дмитра Табачника, «руки дійшли» і до ще одного «бандерівського гнізда» — Служби безпеки України, а саме — до її галузевого архіву. Своїм указом Президент Янукович звільнив історика Володимира В’ятровича з посади директора Департаменту архівного забезпечення СБУ.

Саме під керівництвом пана Володимира цей підрозділ спецслужби розсекретив численні документи щодо національно–визвольних змагань доби УНР, свідчення Голодомору, на основі яких проти організаторів голоду було розслідувано кримінальну справу, документи щодо боротьби ОУН–УПА, кривавих таємниць НКВС–МДБ–КДБ. Риску підвів новий голова СБУ Валерій Хорошковський: «Дуже багато матеріалів розсекречено. Та правда, яку потрібно було донести українському народу, та правда донесена». Хорошковський обіцяє дотримуватися законодавства, але вважає, що турбота спецслужби — не в розсекреченні матеріалів, а в тому, щоб «охороняти свої секрети, охороняти закони, які ці секрети створювали».

Сам Володимир В’ятрович нагадує: якщо нове керівництво справді не хоче переступати закон, то розсекречувати документи тоталітарного режиму доведеться і далі. Адже, за чинним законодавством, ці матеріали не можуть бути кваліфіковані як державна таємниця. «Держава не може ховати таємниці тоталітарних режимів і покривати злочини проти людства. Історична наука повинна мати доступ до архівів, — каже пан В’ятрович у коментарі УНІАН. — Справді, багато матеріалів розсекречено, але це далеко не все, і робота повинна продовжуватися. Ніхто, незалежно від звань чи посад, не має права вирішувати, яку доносити правду і скільки. Бо лише в повному обсязі й повністю відкритою для людей вона буде правдою». Історик переконаний, що українська громадськість контролюватиме дотримання законодавства та права людей на вільний доступ до інформації.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Малоросійство з Європи видно

Чеська газета «Лідове новіни» звернула увагу на радість російських ЗМІ з приводу того, що з «25 лютого російська мова стала робочою в адміністрації Президента Януковича». І на їх бідкання щодо «нелегкого повернення позицій російської мови в багатьох регіонах України після п’яти років «українізації» газета зауважує, що новий Президент поставив у Кремлі на один взаємопов’язаний рівень такі проблеми, як необхідність перегляду газових угод із Росією, питання вступу України до НАТО, а також становище російськомовних громадян України.