Оркестре, туш!

13.03.2010

«Тріумвірат знову разом. Перше спільне засідання очільників трьох гілок української влади — Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр–міністра, яке відбулося 12 березня в адміністрації Президента України, — сигнал суспільству про те, що розбрат і конфлікти між першими особами держави закінчилися. Влада — єдина». Такою реляцією відгукнулася прес–служба Банкової на зустріч Януковича, Азарова й Литвина після призначення нового Кабміну та його першого «дорадчого» засідання.

Відтак колективам міністерств представляють нових очільників. Микола Азаров презентував у Мінфіні Федора Ярошенка і доручив невідкладно почати розробку проекту держбюджету на 2010 рік. Часу — місяць.

До фінансово–економічного сектору Кабміну прикуто найбільше уваги. Оглядачі цікавляться: яким чином буде поділено відповідальність між Азаровим, віце–прем’єром з економічних питань Сергієм Тігіпком і міністром економіки Василем Цушком? Заступник голови АП Ганна Герман на «5–му каналі» «заспокоїла»: «Тігіпко — це реформатор, Азаров — це людина з колосальним досвідом, Цушко — це людина, яка добре знається на аграрно–промисловому комплексі». Хоча насправді з аграрних питань в уряді є і окремий міністр, і окремий віце–прем’єр. Тігіпко ж, коментуючи призначення Цушка, сказав, що «в цілому ситуацію він досить непогано розуміє», та й міністр не обов’язково мусить бути фахівцем, «перш за все — адміністратором».

Одного з міністрів — Дмитра Табачника — вже кличуть до відставки. Голова депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко зареєстрував у парламенті постанову про відставку міністра освіти та науки. «Мотивація полягає в тому, що його висловлювання прямо заперечували територіальну цілісність України, принижували честь і гідність українського народу, закликали до порушення єдності української нації», — пояснив Кириленко.

Щодо інших призначень, то вчора Михайла Папієва затверджено головою Пенсійного фонду.

А голова НБУ Володимир Стельмах залишатиметься на посаді. «Я хочу трошки поправити Прем’єр–міністра і сказати, що в мої плани не входить на цьому етапі заміна голови Національного банку», — наголосив Янукович.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Голова Українського фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник вважає, що новий уряд сформовано не за функціональністю, а за принципом працевлаштування окремих людей. «Перш за все, звертає на себе увагу велика кількість «диригентів»: поряд з Прем’єр–міністром цю функцію покладено ще на шістьох віце–прем’єр–міністрів», — заявив екс–міністр фінансів. Утім Пинзеник вважає, що «оркестру» не буде й через інші обставини: «Одна й та ж функція розпорошена між різними виконавцями, що розмиває відповідальність. Хто в уряді відповідає за аграрний сектор — міністр аграрної політики чи віце–прем’єр з аграрних питань? Якщо міністр, то не потрібен віце–прем’єр, якщо є віце–прем’єр, не потрібен міністр».