НОВИНИ ПЛЮС

12.03.2010

Скандал у ЄС

Вишеградська група, яка об’єднує Польщу, Чехію, Угорщину і Словаччину, заявила, що готова вийти зі Служби зовнішньої дії ЄС (аналог Міністерства закордонних справ у структурі Євросоюзу), якщо не отримає відповідного представництва у новій єдиній дипломатичній службі Союзу. Про це йдеться у спільному листі країн Вишеградської групи, надісланому керівним органам Євросоюзу. Як повідомляє сайт «Кореспондент», Вишеградську групу вже підтримали країни Балтії, Румунія, Болгарія, Греція та Кіпр, які також вважають, що в єдиній дипломатичній службі ЄС має бути забезпечено «відповідний географічний баланс і вагоме представництво всіх країн Європейського Союзу». Наразі керівні органи Євросоюзу завершують формування європейського МЗС, передбаченого Лісабонською угодою. Структуру, чисельність, персональні призначення на відповідальні пости, а також стратегію роботи Служби зовнішньої дії на найближчий рік планується затвердити на саміті ЄС у Брюсселі 25—26 березня. Остаточно «міністерство» буде сформовано у липні — після того як усі пов’язані з ним питання розгляне Європарламент.

Греція знову страйкує

Грецію вчора охопив другий за місяць загальнонаціональний страйк. В акціях протесту взяли участь сотні тисяч працівників державного і приватного секторів, поліцейські, пожежники, митники тощо. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, внаслідок страйку, який став іще масовішим, ніж попередній, Греція опинилася відрізаною від решти світу, оскільки на 24 години роботу припинили авіадиспетчери та морські перевізники. Страйкували також навчальні заклади, лікарні і преса – сьогодні у країні не вийшли газети. Страйкарі протестують проти заходів уряду, який заради того, щоб вивести Грецію із жорсткої економічної кризи, планує підвищити податки, скоротити зарплати і виплати «бюджетникам», підвищити пенсійний вік тощо.

Лівія хоче миру зі Швейцарією

Лівія звернулася до Швейцарії з проханням ліквідувати «чорний список» лівійських громадян, яким заборонено в’їзд до країни. За словами представника Лівії в ООН Абдулрахмана Мухаммед Шалгхама, Тріполі також пропонує Швейцарії звернутися по міжнародне посередництво для завершення довгого дипломатичного протистояння між двома країнами. Нагадаємо, дипломатичний скандал між Лівією і Швейцарією триває з липня 2008 року. Після того як на початку 2010–го Швейцарія заборонила в’їзд на свою територію високопоставленим лівійським чиновникам, Лівія закрила кордони для всіх громадян країн Шенгенської зони.

Засудили сомалійських піратів

У Кенії завершився судовий процес над вісьмома сомалійськими піратами, яких два роки тому затримали при спробі нападу на данське вантажне судно в Аденській протоці британські військові моряки. Як повідомляє агенція «Франс пресс», кожного з обвинувачених суд засудив до 20 років ув’язнення. Прокурор вимагав довічного, але суддя врахував молодість підсудних. Наразі в Кенії очікують суду понад сотню підозрюваних у піратстві громадян Сомалі.

Збройні сутички в Сомалі

Щонайменше 29 людей загинуло під час бойових сутичок між ісламістами й урядовими військами у столиці Сомалі Могадішо. Як повідомляє Сі–Ен–Ен, у перестрілці брали участь бойовики ісламістського угруповання «Аль–Шабааб», тісно пов’язаного з «Аль–Каїдою». За попередніми даними, під час сутичок поранення отримали 80 мирних мешканців.

Берлусконі образив журналіста

Прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі знов опинився в центрі скандалу. На прес–конференції в Римі глава уряду образив журналіста, який поставив йому запитання про корупцію. «Я не просто прем’єр–міністр, я ще й промисловий магнат, і це доповнює мою характеристику політичного діяча. А ви не просто погано вихований, ви ще й сміхотворний. Я розумію, чому ви такий злий — тому що кожного ранку, коли ви дивитеся в дзеркало, це псує вам настрій на весь день!» — замість відповіді заявив Берлусконі. А міністр оборони Італії Ін’яцціо Ла Русса, схопивши журналіста за комір, наказав йому: «Сиди спокійно, ти, нікчемо!». Обурений кореспондент заявив, що подасть на керівника міноборони до суду за рукоприкладство й агресивну поведінку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>