Росла з могил ялинонька...

11.03.2010

На початку року «УМ» повідомляла, як у Коростені на Житомирщині прикрасили до новорічного свята ялинку, зрубану без дозволу в подвір’ї приватної садиби. Судова тяганина спадкоємців обійстя з можновладцями триває там і дотепер. А в Козельці на Чернігівщині пішли ще далі: там головну ялинку вирубали на кладовищі. Розголосу ж ця історія набула лише зараз, коли козелецького селищного голову та його заступника притягнули до адміністративної відповідальності.

Особливе обурення людей викликало те, що ялинку взято не просто з кладовища, а з поховання маленької дитини. Чоловік, який 25 років тому посадив це дерево на могилі піврічного синочка, дізнався про вчинок місцевих комунальників лише тоді, коли ялинка вже була встановлена і прикрашена.

У справу довелося втрутитися прокуратурі Чернігівської області. Бо чиновники почали замітати сліди. Як повідомляє прес–служба відомства, заступник селищного голови розпорядилася «заднім числом» вписати неправдиві відомості до протоколу засідання виконкому місячної давності, а голова підписав підроблений протокол. Додано було всього пару слів. У перелік аварійних дерев, які підлягали видаленню на території місцевого кладовища, вписано «ялину діаметром 30 см».

Навіть огороджені території могил на кладовищах на правах приватної власності родичам померлих не належать. Тож і дерева та кущі, які люди на власний розсуд там висаджують, є порушенням правил. Але зазвичай усі враховують те, що моральний бік питання надто складний. Тому з поваги до традицій і почуттів людей дерева між могилами без необхідності не зрубують. Хіба що вони всохли або корінням руйнують пам’ятники. На козелецьку ялинку таких «скарг» не надходило.

Неправильність своїх дій керівники селища, очевидно, відчували. Тому що вже в поточному році заступник голови селищної ради все–таки додала неправдиві відомості в «старе» рішення виконкому. Це рішення було надане прокурору, який проводив перевірку.

Після виявлення підробки керівникам селища доведеться понести ще одне покарання. Адже за знесення ялинки на кладовищі без відповідних документів екологічна інспекція, за протоколом про адмінправопорушення, вже наклала на відповідальну особу штраф. Тепер за рішенням суду (у справі про надання недостовірної інформації) селищному голові доведеться сплатити до бюджету 300, а його заступнику — 255 гривень. Особистих коштів.

...Ставлення ж мешканців Козельця до перетворення скорботного дерева на святкове було більш ніж красномовним: після демонтажу ялинки ніхто з них, принаймні офіційно, не забрав її собі на дрова. Навіть комунальне господарство. Багатостраждальне дерево вивезли за селище, щоби воно знайшло свій спокій у вогні.