Молоді на роздоріжжі

11.03.2010

По–різному поводяться після президентських виборів Сергій Тігіпко й Арсеній Яценюк. Якщо Яценюк, котрий посів четверте місце з непоганим результатом, продовжує підтримувати контакт зі своїм виборцем із білбордів та через телевізійні звернення, то несподіваний «бронзовий призер» — зачаївся і віддає перевагу кулуарним переговорам. Виходить так, що Тігіпко не проти виторгувати посаду в уряді Януковича, а лідер «Фронту змін» зі своїм політичним проектом націлюється вже на наступні кампанії. Після позавчорашньої зустрічі Тігіпка і Яценюка з Президентом Віктором Януковичем їхнє розходження оформилося ще чіткіше.

Янукович вважає Сергія Тігіпка найбільш прийнятною кандидатурою на посаду віце–прем’єра в новому Кабміні, повідомляє прес–служба Президента. Мовляв, він не належить до жодної з парламентських партій, а «народ України висловив йому значну підтримку на президентських виборах, підтримавши таким чином зміни і реформи». «Тігіпко – добра кандидатура для того, щоб керувати економічним блоком», – робить висновок Віктор Янукович.

Президент пропонував «високу посаду в майбутньому уряді» і Яценюкові. «Але Арсеній Петрович відмовився і висловив переконання, що йому належить перейти в опозицію», — констатувала нова прес–служба Банкової ще у вівторок увечері. «Я надіюся, що це буде конструктивна опозиція, яка не руйнуватиме країну», — передали речники побажання Януковича.

По тому озвався і сам Арсеній Яценюк. «Після складної, але дуже важливої зустрічі з Януковичем я прийняв рішення – перейти в опозицію, сформувати власний [тіньовий] уряд і захищати цінності, ідеали й позицію, з якою я йшов на президентські вибори», — передає слова молодого лідера прес–служба «Фронту змін». Яценюк вважає, що в іншому разі, зокрема, в рамках коаліції з Партією регіонів, реалізувати свою позицію йому не вдасться.

Варто відзначити, що останнім часом експерти помічали спроби Арсенія взяти максимум від свого імовірного приєднання до нової влади. Зокрема, «прояценюківська» група в парламенті пробувала проштовхнути «мінливого фронтовика» на посаду Прем’єр–міністра від вірогідної коаліції ПР і «НУНС». Але «регіонали» категорично проти чужого на чолі уряду. Тож тепер, каже Яценюк, його «рішення щодо переходу в опозицію остаточне».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сторона Юлії Тимошенко, яка у вівторок організувала власну «об’єднану опозицію», дуже ревно поставилася до останніх заяв Арсенія Яценюка. За словами БЮТівського віце–спікера Миколи Томенка, «у парламенті є лише одна опозиційна фракція (БЮТ), і лише ця фракція може утворити опозиційний уряд». Було б дивно, якби опозиційний уряд утворювали депутати, які паралельно ведуть переговори про можливе входження до складу нового уряду, сказав Томенко журналістам. А прес–служба БЮТ поширила ще й оцінку голови партії «Реформи і порядок» Сергія Соболєва: «Янукович призначив Яценюка улюбленою опозицією, конструктивною та лояльною, м’якою та пухнастою... Арсеній Петрович глобально продовжує грати в команді Януковича за сценарієм, складеним Януковичем на благо самого Януковича».