«Тушки» побігли до Януковича. На підпис

11.03.2010
«Тушки» побігли до Януковича. На підпис

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Президент готується звернутися до Конституційного Суду з проханням якнайшвидше розглянути питання про можливість формування коаліції на основі індивідуального членства депутатів й оприлюднити висновок стосовно легітимності коаліції та уряду, які створюються в нових умовах. Про це Віктор Янукович заявив учора на зустрічі з послами «Великої вісімки» та Євросоюзу. Амбасадори висловили задоволення таким наміром гаранта, повідомила прес–служба Президента. Посли також потішилися, що дорадча зустріч відбулася до того, як Янукович підписав закон про внесення змін до Регламенту.

Позавчора цей акт підписав Голова Верховної Ради. Отож у Віктора Федоровича залишилось два тижні на ухвалення рішення. Коли і як він планує апелювати до Конституційного Суду? За 15 днів судді не винесуть рішення, навіть якби Янукович їх дуже просив. Отже, залишається варіант, за яким Президент може підписати закон і вже потім передати його на експертизу як чинний акт. Цей спосіб дозволяє Януковичу вмити руки. Насправді КС може розглядати подання місяцями. І навіть якщо він визнає зміни до Регламенту неконституційними, за цей час може багато змінитися — в Раді буде більшість із «тушок», у Кабміні — керівник від Партії регіонів, і Держбюджет ухвалять такий, який забажають «донецькі».

Януковича просять стриматися й не підписувати зміни до Регламенту. Зокрема, Віктор Ющенко закликав свого наступника «продемонструвати відданість законності і Конституції України» й накласти вето на цей акт. На думку попереднього Президента, формування коаліції не фракціями, а окремими депутатами «є порушенням імперативної норми Конституції і призведе до нелегітимного формування уряду та його діяльності».

«У першу чергу, відповідальність буде брати Президент, підпи­суючи закон, — заявив у ефірі «5–го каналу» БЮТівець Сергій Міщенко. — Президент — це гарант Конституції. Якщо Президент почне свої кроки з антиконституційних дій і не зупинить правовий нігілізм, зрозуміло, що нова влада буде формуватися на незаконних і на неконституційних підставах». Так і сталося. Учора надвечір Янукович підписав законопроект про Регламент.

Тим часом Партія регіонів не зволікає й «опрацьовує» коаліційні формати. Вчора Микола Азаров — керівник переговорної групи і кандидат у прем’єр–міністри від ПР — проводив зустріч із депутатами фракції «Наша Україна — Народна самооборона». Азаров пропонував «нашоукраїнцям» сформувати коаліцію. Він не акцентував на тому, в який саме спосіб будуватиметься більшість, але зазначив, що для нього більш прийнятно формувати коаліцію за участю фракцій (тобто не «тушками»).

«Конкретних пропозицій не було. Азаров сказав, що для нього ідеологічні питання не важливі, а головне — вивести країну з кризи. Він називав невтішні показники, казав, що країна не може допустити дефолту», — розповів «УМ» про деталі зустрічі народний депутат від «Самооборони» Олесь Доній. За його словами, на зустріч прийшла більшість фракції — 38 парламентаріїв, були представлені всі депутатські групи. Проте коли Азаров завершив промову, в залі вже «зірвався» кворум — залишилось 32.

Насамкінець Микола Янович встановив часові рамки для рішення «Нашої України». «Він послався на брак часу (для формування нової влади). І фактично поставив ультиматум — півтори доби на роздуми», — розповів Доній.