Віче зі сльозами на очах

10.03.2010
Віче зі сльозами на очах

Екс–Прем’єр Тимошенко відкрила новий розділ своєї опозиційної діяльності мітингом у київському парку Шевченка, ніби повернувшись на початок 2000–х років. (Фото Прес–КІТ.)

Дев’ять років тому столичний парк Шевченка оточило щільне кільце міліції: опозиція руху «Україна без Кучми» пообіцяла не допустити тодішнього Президента до пам’ятника Кобзареві, але правоохоронці забезпечили Леоніду Даниловичу майже спокійне покладання квітів. Події 9 березня 2001 року увійшли в історію як брутальне придушення опозиційних виступів «демократичною» кучмівською владою, а сам глава держави тим часом оперативно чкурнув у відрядження за кордон.

«Рядові» учасники вчорашнього мітингу під назвою «Віче українських патріотів», який проходив біля монумента Кобзаря, про ті події згадували з гіркотою. «Якесь у мене дуже неприємне відчуття, ніби ми тоді не доборолися. І сама не знаю, чого сьогодні прийшла — тільки ще прикріше стало», — констатувала пані інтелігентної зовнішності, слухаючи виступ претендентки на новітню опозицію — Юлії Тимошенко. Гідний спадкоємець Кучми Віктор Янукович на той час був уже в Каневі, а про дев’ятирічної давності металеві щити й ОМОН по периметру парку ім. Шевченка нагадували тільки поодинокі фігури нечисленних «ментів». «Який народ, така й опозиція», — з гіркотою зауважила та сама пані й розвернулася йти геть, так і не дослухавши до кінця полум’яну промову лідерки БЮТ.

Утім інші учасники мітингу з цією думкою були вочевидь не згодні. Розмахуючи плакатами «Ми не казли!», «Тарасе, поглянь, хто керує Україною!», «Не роби, Христе, лиха! Кобзар» тощо, вони вітали виступ леді Ю шаленими оплесками і радісними вигуками. «Одна тільки й надія, що на неї — хто ж іще цю навіжену «донецьку» банду зупинить?!» — ледве не зі сльозами на очах кивав у бік Тимошенко наляканий приходом до влади Януковича й компанії літній чоловік.

Екс–Прем’єр–міністр тим часом надихала аудиторію прогнозами про те, що «влада Віктора Януковича, яка прийшла таким нечесним, фальшивим шляхом — це ненадовго». Як зазначає «Українська правда», на мітинг Тимошенко приїхала з урядовим кортежем, хоча її соратники обіцяли, що ЮВТ не користуватиметься ні урядовими авто, ні охороною.

«До всього українського народу» лідерка БЮТ звернулася із закликом «бути уважними і не допустити найгіршого розвитку подій». «Шевченко завжди був і залишиться чужим для таких, як Янукович і його оточення, як, зрештою, Янукович і його оточення є чужими і для Ахматової, і для Чехова», — заявила Тимошенко, наголосивши, що новий Президент і його оточення «бачить Україну через решето власних матеріальних інтересів», а всі його поїздки в Канів тощо — це лише лицемірна спроба «отримати собі індульгенцію». «Я думаю, що такі люди — гідні спадкоємці малоросіянства. Проти таких землячків і виступав Шевченко, і боровся з ними», — наголосила леді Ю, закликавши присутніх (за різними оцінками, від 2 до 6 тисяч осіб) «дати один одному зобов’язання, що ми разом чітко і сильно протистоїмо всьому, що є антиукраїнським, йдемо разом і об’єднуємо всіх людей доброї волі».

«І я знаю, що це знову завершиться шансом, який Господь дав Україні, і на цей раз ми шанс цей ніколи нікому не дамо зруйнувати і втратити. І це буде, повірте мені, в найближчі часи», — запевнила Тимошенко, за спиною якої стояли соратники з фракції БЮТ та однодумці від «НУНС» (лідери Народного руху України Борис Тарасюк, «Народної самооборони» — Юрій Луценко, Партії захисників Вітчизни — Юрій Кармазін, Християнсько–демократичного союзу — Володимир Стретович та інші). Також у мітингу взяли участь представники ПРП і Християнсько–демократичної партії.

Насамкінець віче ухвалило рішення про об’єднання в опозицію на чолі з Юлією Тимошенко, яка «ставить на меті захист національних інтересів України, європейської орієнтації, зміцнення енергетичної безпеки, збереження газотранспортної системи у державній власності, а також захист статусу української мови як єдиної державної».

Василина КНЯЖИЧ