Дай Боже нашому Лису теля з’їсти

06.03.2010
Дай Боже нашому Лису теля з’їсти

Анатолій Брезвін із талісманом юніорського чемпіонату — Лисом Микитою. (Фото Укрінформ.)

Для тих, хто більш–менш орієнтується в ситуації, в якій зараз перебуває український хокей, факт проведення в нашій країні чемпіонату світу викликає іронічну посмішку. Хай навіть це і юніорська першість, й учасники турніру представляють лише третій за силою дивізіон — ІІ–В, а український хокей, який відзначає своє сторіччя, більше переймається проблемами виживання. З іншого боку, сама подія є надзвичайно важливою: українські збірні давно вже не виступали на власному льоду в офіційних поєдинках, а не товариських міжнародних турнірів ми взагалі ще ніколи не організовували.

 

Назад із глибин

Проведенню на українській землі частини юніорської першості світу була присвячена прес–конференція, яку зібрало позавчора керівництво ФХУ. Як уже інформувала «УМ», матчі світового турніру юніорів віком до 19 років дивізіону ІІ–В про­йдуть із 22 по 28 березня на броварській ковзанці «Термінал». Окрім нашої збірної, яка минулого року без варіантів вилетіла з першої ліги, гратимуть тінейджери з Голландії, Словенії, Іспанії, Бельгії та Австралії.

«Цей чемпіонат — тест на спроможність України проводити великі міжнародні змагання», — говорить президент федерації Анатолій Брезвін, який хоче проводити такі турніри на постійній основі. До організації підійшли відповідально: вирішили питання фінансування, запланували телетрансляцію матчів української команди на Першому національному каналі. «Вдало провівши ці змагання, хочемо привернути увагу держави та спонсорів до проблем хокею», — ділиться планами Брезвін.

Причиною проведення турніру в Броварах, а не в київському Палаці спорту, хокейні функціонери називають невідповідність нинішнього стану столичної споруди міжнародним вимогам. Ковзанка ж у торговельно–розважальному центрі «Термінал», навіть із її місткістю в 1500 глядачів, нині вважається найкращою вітчизняною хокейною ареною такого профілю.

Завдання перед нашими юніорами нібито однозначне: перемогти всіх опонентів та піднятися в класі. Хоча функціонери зізнаються, що рівень нинішніх гравців U–19 в Україні невисокий. Один із тренерів української команди Микола Майко основними конкурентами називає словенців, проти яких його підопічні проведуть останній поєдинок на турнірі.

Готуючись до чемпіонату, наша команда з серпня минулого року провела чотири тренувальні збори, на яких тренери переглянули загалом 40 кандидатів.

Щодо талісмана турніру, то, кажуть, на оголошений ФХУ ще у вересні конкурс робіт прийшло не надто багато. Переможець — Лис Микита, симпатичний персонаж із казки Івана Франка, — одягнув синьо–жовту «хокейку» і ковзани. «Лис — це звір із певним мисленням, своєю тактикою», — проводять організатори паралелі між хокеїстами та звіром.

Ми вам набудуємо

Але значно цікавіше на цій прес–конференції було почути іншу інформацію. Виявляється, із наступного сезону керівництво ФХУ планує побачити першого українського представника в Континентальній хокейній лізі — відкритому чемпіонаті Росії. Хто це буде — «Сокіл», який уже тривалий час перебуває на межі страйку через перебої із виплатою зарплатні, чи гіпотетичний ХК «Київ», який ще має бути створений, — Анатолій Брезвін поки не може сказати. За його словами, для початку потрібно зробити ремонт у Палаці спорту, аби було, де проводити матчі такого рівня. Наразі там не можуть заливати відповідний лід, та й бортики й пластикове загородження зносилися. ФХУ має надію, що нова влада України допоможе з фінансуванням хокею, недарма пан Брезвін — однопартієць Віктора Януковича.

Також ішлося про побудову в столиці кількох нових ковзанок. «Ми дещо обділили Київ увагою щодо цього, а бажаючих займатися хокеєм тут дуже багато», — каже керівник федерації. Із його слів, на складах Мінмолодьспорту зараз зберігається обладнання на 12 ковзанок, яке вже давно мали використати за призначенням, згідно з програмою «Хокей України». Одночасно власну арену буцімто планує звести «Сокіл», керівництво якого придбало земельну ділянку та недобудовану споруду в районі Національного виставкового центру.