НОВИНИ ПЛЮС

04.03.2010

ФСБ із РПЦ обговорять «зрадників чи героїв» з ОУН

У Москві в Культурному центрі ФСБ відкриється виставка, присвячена «боротьбі органів безпеки СРСР зі збройними націоналістичними формуваннями і співпраці колабораціоністів з нацистами». Як повідомляє РІА «Новості» з посиланням на джерела у ФСБ, відвідувачам уперше покажуть розсекречені документи, в яких розповідається про співробітництво українських націоналістів із німецькою розвідкою та нацистами, про каральні операції націоналістів країн Балтії проти мирного населення окупованих територій тощо. Окрім того, в Культурному центрі відбудеться «круглий стіл» на тему: «Колабораціоністи Другої світової війни. Зрадники чи герої?», участь у якому візьмуть співробітники ФСБ, Федерального архівного агентства, Російської православної церкви та інших організацій.

Зсуви в Уганді

Щонайменше 100 людей загинули і понад 300 вважаються зниклими безвісти внаслідок зсувів, спричинених сильними зливами в Уганді. Як повідомляє РБК, найбільша кількість опадів зафіксована в регіоні Будуда за 275 км на схід від столиці країни Кампали. Сильні дощі в регіоні почалися 1 березня і призвели до безлічі обвалів, які стерли з лиця землі цілі селища.

Таліби засуджують «цензуру»

Рух «Талібан» засудив рішення влади Афганістану про заборону телезйомки атак бойовиків (президент країни Хамід Карзай вважає, що репортажі з місця збройних сутичок надихатимуть бойовиків на нові теракти). За словами представника «Талібану» Юсуфа Ахмаді, відповідне розпорядження влади «підриває свободу преси». Ахмаді також пообіцяв, що таліби всіляко підтримуватимуть незалежні ЗМІ, які не підкорятимуться цензурі. Тим часом «залежна» преса нагадує, що «Талібан», перебуваючи при владі у 1996—2001 рр., взагалі заборонив будь–яке телебачення, інтернет, відеоігри, музику та зображення живих істот.

Теракти в Іраку

В іракському місті Баакуба терористи–смертники підірвали два замінованих автомобілі. Внаслідок теракту загинули понад 30 людей, щонайменше 40 отримали поранення.

Авіакатастрофа в Індії

В індійському місті Хайдерабад під час відкриття авіавиставки літак індійських ВПС упав на житловий будинок. За попередніми даними, загинули обидва пілоти, ще п’ятеро людей отримали поранення. Як повідомляє індійський телеканал Ай–Бі–Ен, катастрофа сталася, коли чотири літаки демонстрували фігури вищого пілотажу. Один із них несподівано втратив керування і спікірував у триповерховий будинок.

Загинув актор Степанов

У Москві в автокатастрофі загинув відомий російський актор Юрій Степанов. На світлофорі в автомобіль «Жигулі», у якому їхав 42–річний артист, на великій швидкості врізалася «Мазда». «Жигулі» викинуло на зустрічну смугу, де машина зіштовхнулася з іншим автомобілем. Актор загинув миттєво, за обставинами трагедії порушено кримінальну справу. Юрій Степанов знімався у фільмах «Час танцюриста», «Дім для багатих», «Громадянин начальник», «Штрафбат».

Помер визначний льотчик–випробувач

У Москві на 83–му році життя помер заслужений льотчик–випробувач, Герой Радянського Союзу генерал–майор авіації Володимир Ільюшин. Син знаменитого авіаконструктора Сергія Ільюшина переважну частину життя працював в ОКБ Сухого і як льотчик–випробувач з 1953 р. підняв у небо 12 дослідних літаків, від Су–9 до Су–27. Це світовий рекорд.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>