Рокіровки на Різницькій

04.03.2010

Генпрокурор Олександр Медведько забрав найрезонансніші справи у свого заступника Миколи Голомші й передав їх у Головне слідче управління Генеральної прокуратури, яке курирує інший заступник — Віталій Щоткін. За інформацією окремих ЗМІ, останні дні Медведько і Щоткін «сидять у своїх кабінетах, обклавшись купою томів кримінальних справ». Імовірно, йдеться про інтенсивне вивчення справ Гонгадзе, отруєння Ющенка тощо.

На Різницькій не пояснюють причину такого рішення Генпрокурора. «Це внутрішні питання, які ми не коментуємо, — зазначив у коментарі «УМ» речник Генпрокуратури Юрій Бойченко. — Загалом чимало рішень керівництва ГПУ, в тому числі й кадрові, пов’язані з рішенням колегії Генпрокуратури підвищити ефективність роботи органів прокуратури на всіх напрямах».

Бажання «підвищити ефективність», очевидно, з’явилося у Генпрокурора Медведька після нещодавнього «виклику на килим» до Президента Януковича. Учора Генпрокурор представив колективу столичної прокуратури новопризначеного прокурора Юрія Ударцова замість звільненого Євгена Блажівського. За словами речника прокуратури Києва Мирослави Мушки, пан Ударцов до цього призначення обіймав посаду прокурора Донеччини, а ще раніше — прокурора Луганщини та Сумщини. На Різницькій кажуть, що це призначення не політичне, а фахове. Адже Юрій Ударцов кадровий працівник, який понад 20 років працює в органах.

Натомість пана Блажівського призначено заступником Генпрокурора замість звільненого раніше через скандал із нерухомістю у Баден–Бадені Володимира Шинальського. Речник ГПУ не підтвердив і не спростував припущення «УМ», що зміна прокурора столиці, ймовірно, пов’язана з потребою активнішого реагування прокуратури на зловживання київської влади. Тим більше що днями Президент Янукович позбавив мера Києва Леоніда Черновецького недоторканності, яку йому надавав статус члена Вищої ради юстиції. Тоді як прокурор Блажівський дещо поблажливо реагував на обурливу для громадськості діяльність КМДА.

«Коли буде проведено перерозподіл обов’язків між заступниками Генпрокурора, ми його пояснимо, — зазначив Юрій Бойченко. — Адже після звільнення Шинальського його обов’язки поклали на інших заступників. Після призначення на посаду заступника Блажівського їх можуть переглянути».