Що було з Юлею

04.03.2010
Що було з Юлею

Кінець ери, у якій було більше піару. (Фото Рейтер.)

Попрощавшись з Юлією Тимошенко, яка перебувала на посту Прем’єр–міністра два останні роки і ще три місяці, країна отримала нагоду спокійно та виважено, без політичних відтінків та передвиборчих гасел, проаналізувати головні результати її роботи. І зрозуміти, які перспективи втрачає, а які можливості здобуває Україна після завершення епохи Леді Ю. Із великої кількості невдач та перемог ми обрали найрезонансніші.

 

ПЛЮСИ

МІНУСИ

— Регулярні виплати

Хай і на тлі інфляції та подорожчання життя, а зарплати й пенсії Україна отримує більш–менш регулярно. Принаймні точно краще, ніж на тлі кризи наприкінці 1990–х років.

Водночас обіцянка Ю.В.Т. — повернути борги вкладникам радянського Ощадбанку — реалізована лише частково.

— Рекордний урожай зернових

У 2008 році незалежна Україна зібрала найбільший за свою історію врожай зернових — 53 млн. тонн. Успіх вказав і на проблеми українського АПК: сховища виявилися переповненими, складів не вистачало, власники елеваторів необґрунтовано піднімали ціни за свої послуги, і чимало збіжжя зіпсувалося... У 2010 році врожай очікуємо скромніший: спочатку прогнозували 47 млн. тонн, а нині зменшили цифру до 44.

— Незалежне тестування та позбавлення ліцензій «університетів»–одноденок

Скільки би критичних стріл не летіло у бік недосконалостей нової системи прийому до вищих навчальних закладів, навіть скептики розуміють — в освітній галузі ми стали ближче до Європи. За свою ініціативу закривати «вузи», які розміщувалися у трикімнатних квартирах, міністр освіти та науки Іван Вакарчук витримав чимало гнівних нападок. Імовірно тому, що більшість із них працювала в Криму, зокрема Севастополі, — це філії московських вишів.

— Євро–2012 в Україні

Коли європейські футбольні чиновники висловили невдоволення підготовкою України до європейського чемпіонату 2012 року, на Заході навіть розгорнулося змагання — хто саме, Іспанія чи Німеччина, забере в нас право на проведення Євро. А дзуськи, організуємо і збудуємо самі! Українська сторона переконала в цьому керівництво УЄФА.

— Фільми українською мовою

Постанова уряду про обов’яз­кове дублювання кінофільмів державною мовою, яка з’явилася у стінах Кабінету Юрія Єханурова, після низки судових рішень таки стала реальністю під час урядування Юлії Тимошенко.

Падіння ВВП

Валовий внутрішній продукт зменшився на 15% (подібний показник мала Югославія після того, як її територію бомбардувала американська авіація), що спричинило значне падіння рівня життя українців. Юлія Володимирівна клялася, що не пустить світову кризу до нашого дому... Втім експерти стверджують, що головними причинами кризи стали управлінські помилки уряду.

— Інфляція 12% — це таки багато!

Урядовці пишаються, що інфляція в Україні торік була меншою, ніж раніше прогнозували західні експерти. Так, але при різкому падінні ВВП, як у нас, скороченні виробництва інфляція зазвичай є мінімальною. З огляду на те, що економіка фактично стоїть, така інфляція — серйозна помилка влади.

— «Блискуча» газова угода з Росією

У підписаній рік тому угоді на постачання природного газу, яку Прем’єр назвала нашою перемогою, Україна отримала зобов’язання, а росіяни — права. У тому числі й штрафувати нас за найменше порушення контракту. Газ чомусь ми купуємо дорожче, ніж Польща та Західна Європа, а отримуємо за його транзит набагато менше. У чиї кишені та яким чином осідає різниця, можемо тільки здогадуватися.

— Безробітних намагаються не рахувати

За офіційною статистикою, криза в Україні не спричинила зростання кількості незайнятих людей: стверджують, що кількість безробітних в Україні вчетверо менша, ніж у Польщі. Але! Влада використовує застарілу методику підрахування працевлаштованих громадян, яка не враховує, наприклад, величезну кількість робітників, відправлених у неоплачувані відпустки. За експертними даними, торік безробітних у нас було 9,5%.

— У боргах по самі вуха

Упродовж останнього року країна жила в борг. Уряд брав кредити у міжнардоних донорів та оформляв їх ... як доходи бюджету. Загальний розмір прямого держборгу у 2009 році зріс на 11 млрд. і становить нині 36 млрд. доларів. І хоча такий борг не суперечить Бюджетному кодексу і світовій практиці, повернути його буде важко: позичені кошти ми «проїли», економіку не реформували. Отже, виробництво стоїть, і щоби повернути відсотки, доводиться ... знову позичати.

— Прибутковий для декого «свинячий грип»

Прем’єр особисто наводила паніку серед українців, залякуючи жахливими наслідками атипового захворювання. Наслідки виявилися не такими страшними, але грошей на боротьбу уряд «вибив» чимало. Виграли і фармацевтичні компанії: одну з найбільших вважають власністю близького оточення Прем’єра.

— Про антикризову програму чули всі. Але не бачив її ніхто

Прем’єр багато розповідала про успішне виконання якоїсь антикризової програми. Натомість ніхто з урядовців не зміг продемонструвати її громадськості. А заодно й пояснити, чому, наприклад, витрачаються мільярди на проекти, які мають підняти рейтинг Юлії Тимошенко (наприклад, роздача безкоштовних квартир), а системних дій із виходу з кризи не існує.

— Комунальна сфера: дорого, неякісно, небезпечно

Плата за комунальні послуги торік зросла на 10%. Але, мабуть, жоден українець не скаже, що обслуговувати його жеківці стали краще. Зношеність мереж сягає небезпечної цифри 70%, а аварії у газових та теплових мережах останнім часом стали нормою. Уряд не зробив нічого дієвого для поліпшення ситуації.

— Країна працює нелегально

Під час урядування Юлії Тимошенко в державі значно зросла тінізація економіки. За офіційними даними, у «тіні» сьогодні працює 36% суб’єктів господарювання. За неофіційними — близько 60%. У деяких сферах, як, наприклад, торгівля — у «тіні» перебуває 80 відсотків усіх операцій. Аналітики вважають, що такі цифри несуть загрозу національній безпеці.

— Продуктові кризи та перехід з експорту на імпорт

Перше правління Тимошенко запам’яталося «бензиновою» та «м’ясною» кризами. Нині перелік проблемних місць можна продовжити. Останні провали — дефіцит цукру, значне подорожчання овочів, молокопродуктів, гречки. Україна починає імпортувати картоплю, а без закордонного цукру в нас виникне серйозний дефіцит цього продукту

— Від імені усіх киян за «продовженого» Черновецького

Опозиційні сили, які зуміли оголосити перевибори у столиці (серед ініціаторів і Юлія Тимошенко), не зуміли перемогти на цих виборах. Передусім — через надмірні амбіції, котрі завадили виставити єдиного кандидата від тоді ще демократичних сил. Експерти стверджували, що кандидатура Олександра Турчинова, на якій особисто наполягала Юлія Володимирівна, була її пробою президентського двобою. Турчинова кияни не зрозуміли і не підтримали.