Тактика для «Лози»

03.03.2010

Сьогодні минає третя доба відтоді, як колишній нардеп від БЮТ Віктор Лозинський здався слідчим Генпрокуратури. Отже, його як обвинувачуваного у вбивстві Валерія Олійника, що сталося 16 червня 2009 року, мають доставити до Печерського райсуду столиці для обрання міри запобіжного заходу. Спершу слідчі ГПУ збиралися поставити Лозинського перед Фемідою ще в понеділок, потім — у вівторок, але вирішили таки повністю використати наданий законом термін затримання.

Як повідомив «УМ» речник Генеральної прокуратури Юрій Бойченко, таке рішення ухвалив начальник слідчого управління з розслідування особливо важливих справ Олександр Дегтярьов: мовляв, з обвинувачуваним «треба ще попрацювати» на етапі збору першочергових свідчень. «Офіційно обвинувачення було пред’явлено Лозинському в понеділок, — зазначає пан Бойченко. — Прокуратура наполягатиме на обранні йому міри запобіжного заходу — утримання під вартою, тому в суд потрібно пред’явити вагомі докази слідства».

На Різницькій не коментують чутки, ніби така тактика обвинувачення пов’язана із тим, що Лозинський «пішов у відказ». Позицію Лозинського на допитах не оприлюднюють, посилаючись на таємницю слідства. Водночас, за неофіційною інформацією, екс–нардеп нібито дотримується своєї попередньої версії, що селянин Олійник сам винен у своїй загибелі, бо «напав» на Лозинського, тож депутатові разом із голованівським районним прокурором Горбенком та начальником райвідділу міліції Ковальським довелося вгамовувати «браконьєра». Натомість у Генпрокуратурі вважають: такої тактики Лозинський дотримується через те, що не знає про зібрану слідством доказову базу, яка свідчить проти нього. Не дивно, що адвокат затриманого радить йому мовчати, згідно зі статтею 63 Конституції.

Пенсіонер МВС Микола Степаненко, який протягом багатьох років проводить незалежне розслідування загибелі В’ячеслава Чорновола, часто буває в Голованівську й добре знає цю «вотчину» Лозинського, не вірить, що екс–БЮТівця буде покарано. «Я напевно знаю, що в мисливських угіддях Лозинського свого часу полювали й керівники фракцій ВР, керманичі окремих силових структур та судової влади, — зазначив у коментарі «УМ» пан Степаненко. — Там були загороди для кіз і кабанів, а після полювання на високих гостей чекала «загорода» з гарненьких дівчат. То хіба сильні світу цього здадуть такого «хлібосольного господаря»? Він здався слідству, щоб здобути собі пом’якшувальні обставини і припинити справу щодо себе».

 

ДО РЕЧІ

За словами першого віце–прем’єр–міністра, заступника голови БЮТ Олександра Турчинова, Блок Тимошенко не збирається захищати свого колишнього депутата. «Коли відбудеться слідство і буде доведена провина Лозинського, я переконаний, що це буде правильно, коли він сяде на лаву підсудних, — цитує Турчинова канал ICTV. — Але для цього є прокуратура, для цього є інші силові структури, і ніхто не буде звинувачувати нас, що ми когось захищаємо. Кожен повинен відповідати за законом».