НОВИНИ ПЛЮС

02.03.2010

Американські ракети в Польщі

Президент Польщі Лех Качинський підписав ратифікований цього місяця польсько–американський договір SOFA про розміщення військ США на польській території. Як повідомляє прес–служба президента Польщі, уже наприкінці березня — початку квітня у Польщі буде створено тимчасову базу американських військ, яка вже після 2012 року стане постійною. На базі розміщуватимуться американські ракети ПВО Patriot, а пізніше ракети SM–3, що входять у систему балістичної оборони.

Обама повернув ядерну доктрину США

Президент США Барак Обама відправив на доопрацювання проект нової ядерної доктрини держави. На думку Обами, цей документ «не відображає прагнення США до миру без ядерної зброї і завершення типу мислення часів холодної війни». Як повідомляє британський тижневик «Обзервер», доктрина виправдовує необхідність володіння ядерною зброєю і обумовлює, за яких обставин Сполучені Штати можуть скористатися нею першими: наприклад, у разі потреби упередити напад на свою країну або держави–союзники. Як очікується, новий проект доктрини буде опубліковано не раніше квітня.

Караджич знову постав перед судом

Учора в Гаазі відновив засідання Міжнародний трибунал із військових злочинів у колишній Югославії, відповідачем на якому є колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич. У листопаді минулого року слухання призупинили після того, як трибунал призначив Караджичу адвоката, британця Річарда Харві. Раніше процес постійно відкладали через те, що захисника у підсудного не було, а сам він не з’являвся на засідання. Адвокат представлятиме Радована в разі його відсутності. Учора Караджич викладав аргументи захисту сам — зокрема, заявив, що боснійські серби під час війни в Югославії боролися «за справедливу і святу справу», не визнавши свою вину за жодним із 11 пунктів обвинувачення.

Теракти в Афганістані

Щонайменше чотири людини загинули внаслідок теракту в Афганістані. Як повідомляє агенція «Франс пресс», учора терорист–смертник підірвав замінований автомобіль поряд із колоною сил НАТО на шляху, що з’єднує місто Кандагар із повітом Спінбулдак. Усі загиблі — мирні жителі.

Напередодні у провінції Гельменд на південному заході Афганістану підірвався на міні автомобіль із мирними громадянами. 11 людей, серед яких двоє дітей і дві жінки, загинули.

Тим часом, за уточненими даними, внаслідок серії вибухів, які пролунали у п’ятницю у столиці Афганістану Кабулі загинуло 17 осіб, зокрема двоє іноземців — громадяни Франції та Італії, понад 30 людей отримали поранення. Відповідальність за теракти взяв на себе рух «Талібан».

Єрусалим: сутички на Храмовій горі

Унаслідок сутичок палестинців з ізраїльською поліцією на Храмовій горі в Єрусалимі поранення отримали 17 людей, з них двоє — поліцейські. Як повідомляє агенція «Франс пресс», заворушення виникли після того, як поліція спробувала заарештувати кількох палестинців. Вони кидали каміння у групу відвідувачів мечеті Аль–Акса, які, на думку нападників, були іудеями, що прагнули помолитися на території мечеті. Для євреїв ця територія священна, оскільки там, як вважається, стояли Перший та Другий єрусалимські храми. Однак наразі Храмову гору контролюють мусульмани, які забороняють іудеям проводити там молитви.

Колайдер знову запрацював

Великий адронний колайдер, розташований поблизу Женеви в Європейському центрі ядерних досліджень (ЦЕРН), знову запустили. Раніше його перевели в режим очікування після того як у грудні минулого року в 27–кілометровому тунелі на стометровій глибині відбулося зіткнення пучків протонів на енергії 2,36 тераелектронвольта (ТЕВ). Як повідомляє сайт ЦЕРН, учені сподіваються розігнати пучки майже до швидкості світла й довести енергію до 7 ТЕВ, або 3,5 ТЕВ на пучок, таким чином наблизившись до проникнення в таємниці матерії.

Помер власник найдовшої коси

У В’єтнамі помер чоловік, який мав найдовше у світі волосся. Довжина кіс 79–річного Тран Ван Хея, який почав відрощувати волосся понад 50 років тому, сягала приблизно 6,8 метра. Хей дуже рідко мив голову, тому важило волосся кілька кілограмів. Згідно з Книгою рекордів Гіннесса, після смерті в’єтнамця власником найдовшої у світі коси є китаєць Ксі Кіпінг, чиє волосся 2004 року було завдовжки 5,6 м.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>