Тремтіння землі

02.03.2010
Тремтіння землі

Завдяки дотриманню правил сейсмічної безпеки в Чилі встояло значно більше будинків, ніж на Гаїті. (Фото Рейтер.)

У планети лихоманка: відтоді як 12 січня весь світ здригнувся разом із Гаїті, яке ледь не дощенту зруйнував нищівний землетрус, повідомлення про підземні поштовхи (щоправда, переважно середньої потужності) регулярно приходять із різних куточків Землі. Але такого удару, який спіткав Чилі, досі не було. У неділю о 3.34 за місцевим часом країну розбудили поштовхи, сила яких сягнула 8,8 бала за шкалою Ріхтера.

Нагадаємо, на Гаїті, де внаслідок землетрусу загинуло близько 300 тисяч людей, найсильніші поштовхи «дотягнули» до 7,7 бала. Та незважаючи на більшу потужність, чилійський землетрус виявився «милостивішим» — станом на вчора кількість жертв латиноамериканського «тремтіння землі» налічувала 708 осіб. Урятувало країну те, що епіцентр землетрусу знаходився на глибині 35 кілометрів і далеко від великих міст: на відстані 115 кілометрів від другого за населеністю міста Консепсьйон, що на півдні Чилі, та за 325 кілометрів на південний захід від столиці Сантьяго. Окрім того, будинки в Чилі, на відміну від Гаїті, зводять із суворим дотриманням правил сейсмічної безпеки. Адже відколи 1900 року у світі почали реєструвати землетруси, найсильніший із них 1960 року стався саме в Чилі. Сила поштовхів становила тоді 9,5 бала. Нинішній землетрус є одним із найсильніших за останні 110 років.

Хоч трохи пощастило чилійцям і в тому, що поштовхи тривали недовго — від 10 до 30 секунд. За цей час їх устигли відчути і в сусідній Аргентині. Через кілька годин у центральній частині Чилі стався повторний землетрус потужністю 6,2 бала. Дезорієнтована влада не встигла вчасно повідомити про загрозу цунамі, і великі хвилі, спричинені підземними поштовхами, поповнили сумний мартиролог загиблих. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, лише в рибальському селищі Констітусьйон унаслідок подвійного лиха загинуло 350 людей. А селище Ілока, розташоване на узбережжі, хвилею просто змило в океан. Тепер усіх його мешканців вважають зниклими безвісти...

Ймовірно, надалі кількість жертв зросте, оскільки під руїнами будинків надалі залишаються десятки чи навіть сотні осіб. За допомогою спеціально навчених собак та ехозондів для виявлення людей під завалами рятувальники, які з’їжджаються в епіцентр катастрофи з усієї країни, намагаються якомога швидше відкопати тих, кому поки що вдалося вижити.

Спершу влада Чилі відмовилася від міжнародної допомоги, але згодом, усвідомивши масштаби катастрофи, стала буквально благати про неї. За словами президента країни Мішель Бачелет, внаслідок землетрусу приблизно два мільйони чилійців залишилися без даху над головою або отримали поранення. Знищено велику кількість будинків, доріг, мостів та засобів електропостачання і зв’язку. За попередніми оцінками американських фахівців, збитки можуть сягнути 15—30 мільярдів доларів, що становить 10—20 відсотків внутрішнього валового продукту Чилі.

Тим часом у країні зростає напруга. У Консепсьйоні, який потерпів найбільше, поліція вже змушена за допомогою водометів та сльозогінного газу розганяти мародерів, які грабують супермаркети. Мер Консепсьйона Жаклін ван Ріссельберге застерегла центральну владу про можливість масових заворушень. У зв’язку з цим Мішель Бачелет оголосила надзвичайний стан та запровадила в постраждалих районах комендантську годину. Чилі зараз перебуває у стані передачі влади: після інавгурації 11 березня ліву Бачелет на посаді змінить правий президент Себастьян Піньєра, обраний на виборах 17 січня. Наразі чинна і майбутній глави держави об’єднали зусилля для порятунку країни.

Про готовність надати допомогу Чилі вже заявили багато країн та організацій світу, зокрема Сполучені Штати Америки, Організація Об’єднаних Націй та Євросоюз. На щастя, аеродром у Сантьяго залишився неушкодженим (частково зруйновані лише термінали) і здатний приймати літаки з гуманітарними вантажами.

Після землетрусу в Чилі про загрозу цунамі оголосила влада одразу кількох країн. У Японії з тихоокеанського узбережжя навіть евакуювали понад 300 тисяч мешканців, але небезпека цунамі виявилася перебільшеною. Невисокі хвилі прокотилися також Курильськими та островами Французької Полінезії, але жодних руйнувань не завдали.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На Гаїті, де без даху над головою досі залишаються кілька мільйонів людей, чиї будинки зруйнував землетрус, почався сезон дощів. Сильні зливи спричинили повені і сходження селевих потоків на північному заході країни. Рівень води в населених пунктах піднявся на 1,5 метра. Деякі райони затопило повністю, люди рятуються від води на дахах будинків і деревах. Попри це, 11 осіб уже загинуло — п’ятеро з них не встигли вибратися із затонулого автомобіля.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>