Страва, яку подадуть холодною

02.03.2010

На сьогоднішньому засіданні Верховна Рада, всупереч попереднім намірам, не розглядатиме резолюцію про недовіру уряду. Як пояснив учора на зборах погоджувальної ради Володимир Литвин, регламент відводить на підготовку цього питання десять днів із моменту реєстрації постанови, а у вівторок минає лише тиждень. Водночас спікер сказав, що «розгляду цього питання уникнути не можна, зважаючи на ту обставину, що підписи [авторів постанови] не відкликаються».

Сама ж Юлія Тимошенко просила розглянути резолюцію негайно. «У Верховній Раді... має відбутися ясність: які партії, фракції та народні депутати підтримують антиукраїнський, антиєвропейський, корумпований режим Януковича, а хто виступає за демократичний, європейський розвиток країни», — заявила Тимошенко вчора на засіданні Кабміну.

Партія регіонів теж квапиться, але пропонує «застовпити» для голосування за відставку Тимошенко не вівторок, а середу.

Хай там як з урядом, а сьогоднішній ранок, очевидно, буде останнім для коаліції БЮТ, Блоку Литвина та «НУНС». Відповідаючи на запитання журналістів, чи слід чекати відповідної заяви про припинення діяльності коаліції, якщо більшість не надасть підтверджуючих документів, спікер учора сказав: «Немає іншого виходу. Це дуже відповідальний крок, і, якщо відверто, я не хочу виступати «могильником». Натомість, якби з іншого боку було запропоновано 226 підписів, щоб була робота Верховної Ради, це полегшило б виконання...»

Учора в парламенті відбулося засідання ради коаліції. Перед ним голова фракції Блоку Тимошенко Іван Кириленко сказав, що БЮТ заради збереження коаліції готовий підтримати кандидатуру Прем’єра від «НУНС». Умова «тимошенківців» — «нашоукраїнець» має консолідувати навколо себе більшість депутатів фракції. Така заява стала відповіддю на слова формального керівника фракції «НУНС» Миколи Мартиненка, котрий напередодні назвав «егоїзмом і цинізмом» намагання БЮТ будь–якою ціною зберегти для Тимошенко посаду Прем’єр–міністра.

Але схоже на те, що навіть неБЮТівська фігура кандидата в прем’єри не збереже «постпомаранчеву» коаліцію. По–перше, на вчорашні збори не прийшов Литвин, ще раз продемонструвавши своє ставлення до участі в чинній коаліції. По–друге, «НУНСівець» Тарас Стецьків констатував: у його фракції є лише 25 голосів із 37 необхідних для збереження союзу з БЮТ. Відтак союз розпадається.

Тим часом Президент Віктор Янукович повідомив, що особисто займатиметься створенням дієздатного Кабміну. «Безумовно, створення більшості в парламенті та організація ефективної роботи уряду і парламенту — це перше завдання, яке стоїть переді мною. Це той виклик, який я маю взяти на себе і його виконати разом з депутатами Верховної Ради», — сказав Янукович у Брюсселі після зустрічі з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.