Хто на новенького?

02.03.2010
Хто на новенького?

У матчі проти «Динамо» криворіжець Антон Каніболоцький грав непогано, але не зміг відстояти «на нуль». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Нарешті після зимової перерви українські вболівальники знову можуть спостерігати за вітчизняною елітною лігою. І радість від цього факту навряд чи переб’є навіть «весняна» якість футболу, який клуби продемонстрували на минулих вихідних. Тішить той факт, що команди грали на більш–менш хороших, як для цієї пори року, полях; на якість газону нарікали хіба тренери в Ужгороді. Схоже, українська прем’єр–ліга потроху починає більше відповідати своїй гучній назві.

 

Подразник Маркевича

Центральний поєдинок туру відбувся у Львові: тренер збірної України та харківського «Металіста» Мирон Маркевич приїхав із нинішніми підопічними до міста, в якому довго та успішно очолював «Карпати». Пікантності цьому протистоянню додав скандал із «договірняком», який нібито свого часу «відкатали» львів’яни та харків’яни. А також те, що Маркевича не пустили на один із контрольних матчів «Карпат» на турецьких зборах. Кажуть, це була своєрідна помста Маркевичу від президента «Карпат» Петра Димінського, адже вже багато говорилося про конфлікт між ними, який триває ще з часів роботи Мирона Богдановича у Львові. Мабуть, через це президент «Металіста» Олександр Ярославський і не пішов до ВІП–ложі стадіону «Україна», а в клубній куртці розташувався на гостьовому секторі разом із фанатами своєї команди, яких на виїзд приїхало десь півтисячі.

За кілька хвилин до кінця другого тайму олігарх попрямував до виходу. Це була красномовна реакція на гру гостей: вони зовсім не виглядали претендентами на щось вище в чемпіонаті, ніж уже звичну «бронзу». Особливо це було помітно в другому таймі, який слобожанці змушені були догравати в меншості після вилучення нервового Едмара.

Не вразив і бразильський захисник гостей Фініньйо, який прийшов у «Металіст» у міжсезоння, — його Маркевич замінив ще в середині першого тайму. А ось «біло–зелені», навіть без свого головного бомбардира Сергія Кузнєцова, який тепер «бігатиме» в оренді за російську «Аланію», діяли впевнено і були значно ближчими до збільшення рахунку, аніж харків’яни — до нічиєї. Відтак «Карпати» впритул наблизились до зони єврокубків.

«Це була звична весняна гра, в якій обидві команди помилялися. Серед моїх футболістів хіба виділю Коельйо — інші розчарували», — прокоментував матч Маркевич, згадавши «фірмовий» гол Жажі з далекої відстані. Наставник «Карпат» Олег Кононов тішився, що його підопічні забили швидкий гол у відповідь, який вплинув на подальший перебіг протистояння.

Із Донецька на роботу

Луганська «Зоря» в першій половині чемпіонату переживала суттєві фінансові труднощі, але в міжсезоння отримала потужне кадрове підсилення. Із Донецька сюди переїхали Богдан Шуст, Володимир Єзерський та Олексій Полянський. Поповнення вражаюче як для команди нижньої частини турнірної таблиці. Уся ця трійця і тренер–новачок Анатолій Чанцев у неділю вийшли на поле дніпропетровської «Дніпро–арени».

У команди, з якою їм довелося змагатися, теж були свої цінні придбання, але в «Дніпра» і склад рівніший. Екс–динамівці Сергій Кравченко та Віталій Мандзюк з’явилися у складі господарів із перших хвилин.

Від «дніпрян», які мітять на місце в Лізі Європи, вболівальники вимагали тільки перемоги. Підопічні Володимира Безсонова очікувано відкрили рахунок, а після чудового удару головою півзахисника гостей Ігоря Скоби знайшли сили на поновлення переваги. Але не втримали її вже на доданих хвилинах.

«Я не очікував такого від своїх хлопців: низькі швидкості, повільна робота з м’ячем», — слова Безсонова після матчу стали звичною тренерською інформацією о цій порі.

«Зоря» знову не виграла на виїзді, і ця невесела серія триває вже 18 матчів. Але все одно луганчани тішилися здобутому очку.

Перший «мир» — бойовий

На київському стадіоні «Оболонь» зійшлися в дербі однойменний клуб та «Арсенал». Команди на гру вивели нові наставники: Сергій Ковалець у «пивоварів» та В’ячеслав Грозний — у «канонірів». Серед футболістів виділялася постать екс–динамівця Максима Шацьких, який тривалий час залишався без ігрової практики, а тепер виступатиме за «Арсенал». Із новим клубом узбецький нападник встиг потренуватися лише кілька днів, тому одразу влитися в команду йому було важко. У господарів очікувався вихід орендованого в «Динамо» воротаря Олександра Рибки, якого чемпіон віддав «Оболоні» взамін на іншого кіпера — Дениса Бойка. Утім Ковалець вирішив довірити місце у воротах старожилові клубу Андрієві Товту.

Статистика свідчить, що за сім зіграних в еліті поєдинків між цими клубами п’ять разів перемагали «каноніри», а ще двічі тріумфували «пивовари». Цього разу обійшлося без виграшів і навіть забитих голів — перша нічия в історії протистоянь. Для «Оболоні» це дебютна «мирова» в чемпіонаті 2009/10. Тепер у турнірній таблиці нуль лишається тільки навпроти «Динамо», але він стосується графи «поразки».

«Нічия є закономірним результатом. Хоча грали цікаво, була інтрига й хороші емоції», — оцінив матч Сергій Ковалець. А В’ячеслав Грозний нарікав на невикористані гольові моменти.

Згори видно краще

Не вилучений, але на трибуні, — хто це? Таку загадку тепер можуть загадувати вболівальники «Кривбасу», адже вона цілком стосуватиметься їхньої команди. Справа в новому тренері: керівництво криворіжців не може домовитися з адміністрацією «Оболоні» про розмір компенсації, яка остаточно узгодить перехід Юрія Максимова на тренерський місток аутсайдера. От і доводиться поки молодому наставнику спостерігати за грою з трибуни, передаючи вказівки помічникам по телефону, а іноді і взагалі бігаючи до лави запасних.

Неофіційний дебют Максимову випав нелегкий: протистояти діючому чемпіону. У першостях України ці суперники провели 35 поєдинків: 25 із них виграли динамівці, вісім завершилися внічию, і лише два були за «Кривбасом». Попри те що гості виглядали непогано й навіть могли забивати, перемога залишилася таки за фаворитами. Після пробиття штрафного Андрієм Шевченком і рикошету першим до м’яча встиг Огнен Вукоєвич — він нарешті й «пробив» воротаря «молодіжки» Антона Каніболоцького, котрий загалом упевнено відстояв матч.

«Гра вийшла нервовою, але для нас було важливо перемогти», — тренер «Динамо» Валерій Газзаєв теж списував чимало негативних моментів у діях його підопічних на «футбол» весняний. А ще повідомив про підписання угоди з правим захисником бразильського «Інтернасьоналя» Данилом Сильвою. Із ним укладено п’ятирічний контракт.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 18–й тур

«Закарпаття» — «Металург» (Д) — 0:1

Гол: Мгуні, 42

3 200 глядачів

«Динамо» — «Кривбас» — 1:0

Гол: Вукоєвич, 70

12 600 глядачів

«Карпати» — «Металіст» — 2:1

Голи: Ощипко, 17 (пен.); Голодюк, 55 — Коельйо, 11

Вилучення: Едмар, 62 («М»)

15 000 глядачів

«Металург» (З) — «Іллічівець» — 2:0

Голи: Кривцов, 36; Алозі, 47

3 500 глядачів

«Оболонь» — «Арсенал» — 0:0

5 100 глядачів

«Чорноморець» — «Таврія» — 2:0

Голи: Гришко, 75; Маурісіо, 90+1

Вилучення: Старцев, 4 («Т»)

4 000 глядачів

«Шахтар» — «Ворскла» — 1:0

Гол: Жадсон, 45+3

Вилучення: Матвєєв, 88 («В»)

20 000 глядачів

«Дніпро» — «Зоря» — 2:2

Голи: Коноплянка, 34; Гоменюк, 65 — Скоба, 52; Лазарович, 90+3

13 922 глядачів

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 17 14 3 0 39–9 45

2. «Шахтар» 18 13 4 1 41–14 42

3. «Металіст» 17 11 2 4 22–11 35

4. «Металург» (Д) 17 9 3 5 26–17 30

5. «Дніпро» 17 8 5 4 27–16 29

6. «Карпати» 17 7 6 4 27–22 27

7. «Таврія» 17 7 5 5 20–24 26

8. «Оболонь» 17 7 1 9 19–28 22

9. «Арсенал» 17 5 6 6 22–22 21

10. «Ворскла» 17 4 7 6 17–16 19

11. «Металург» (З) 18 5 4 9 20–29 18

12. «Іллічівець» 17 5 3 9 18–28 18

13. «Зоря» 17 4 4 9 14–28 16

14. «Чорноморець» 17 4 3 10 11–23 15

15. «Закарпаття» 17 3 1 13 11–29 10

16. «Кривбас» 17 2 1 14 15–33 7

Бомбардири: Мілевський («Динамо») — 10, Л. Адріано («Шахтар»), Селезньов («Дніпро»), Коельйо («Металіст») — 9, Мхітарян («Металург» (Д)), Воробей («Арсенал») — 7...