Як Мінськ із Варшавою посварилися

Як Мінськ із Варшавою посварилися

У відносинах лукашенківського Мінська з Брюсселем, які останнім часом потроху тепліли, знову з’явилася тріщина. Тиск білоруської влади на польську меншину став темою для обговорення в Європейському парламенті й на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС. І хоча санкції для білоруських чиновників у Євросоюзі поки повертати не збираються, діалог Європи та Білорусі опинився під загрозою зриву.

Ласкаво просимо, або...

Ласкаво просимо, або...

У день інавгурації нового Президента Європа вирішила втішити Україну приємним подарунком: Європарламент закріпив за нашою державою право на заявку на членство в Євросоюзі. Як повідомляє агенція «ІнтерфаксУкраїна», відповідний пункт міститься в резолюції, яку вчора затвердили депутати законодавчого органу ЄС. «Україна є європейською державою, яка поділяє спільну історію та спільні цінності з країнами Європейського Союзу», а тому може звернутися по членство в ЄС, «як усі європейські країни, що сповідують принципи свободи, демократії, поваги прав людини та основ свобод, а також верховенства права», — сказано в документі. На початку резолюції європейські парламентарії вітають нас із проведенням чесних виборів, водночас висловлюючи жаль щодо недосконалого виборчого законодавства України і внесення в нього поправок між першим і другим туром президентських виборів.

Не месія, який врятує Єгипет?

Не месія, який врятує Єгипет?

Тиждень тому після 12 років роботи у Відні на чолі Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) тепер уже колишній його голова Мохаммед Ель–Барадеї повернувся на батьківщину, до Єгипту. Всупереч забороні на масові зібрання в аеропорту Каїра його зустрічали більше тисячі активістів єгипетської політичної опозиції, одягнених у футболки із зображенням усміхненого обличчя свого видатного співвітчизника. Поряд із «нейтральними» плакатами «Ласкаво просимо, Ель–Барадеї!» у руках зустрічальників можна було помітити гасла, які значно чіткіше пояснювали причину збудженого очікування натовпу: «Ми прагнемо змін!» і «Так, Ель–Барадеї — на президента!».

Влада найбільшої країни арабського світу серйозно стурбована поверненням у країну такої потужної фігури, здатної об’єднати довкола себе розрізнену опозицію. І якщо досі наближені до чинного президента Хосні Мубарака коментатори показово демонстрували дещо зневажливе ставлення до політичних перспектив Ель–Барадеї на батьківщині — мовляв, він надто довго жив за межами Єгипту і «випав із контексту», то після тріумфальної зустрічі в аеропорту Каїр стривожився не на жарт. І недарма: позавчора увечері близько 30 опозиційних єгипетських політиків погодилися разом зі своїми політичними силами увійти до коаліції на чолі з високим «поверненцем». У тому, що приїзд Ель–Барадеї створив серйозну загрозу для чинного владного режиму, відпали останні сумніви.

Всі статті рубрики