По кому б’є «Молот»?

25.02.2010

Туреччиною прокотилася безпрецедентна хвиля арештів. Як повідомляє «Євроньюз», позавчора органи прокурорського нагляду звернулися до судових органів країни з проханням підтвердити санкції на арешт 49 осіб, яких звинувачують у підготовці військового перевороту. Серед заарештованих — чинних і відставних військових — колишні головнокомандувачі військово–повітряних та військово–морських сил Туреччини Ібрагім Фиртина й Озден Орнек, 17 генералів, чотири адмірали, 27 офіцерів та один молодший офіцер.

Усіх їх звинувачують у підготовці операції з метою дестабілізувати обстановку в країні та відсторонити від влади правлячу Партію справедливості та розвитку. Обвинувачення, зокрема, стверджує, що 2003 року змовники готували вибухи в двох мечетях Стамбула, а також спровокували інцидент між турецьким пасажирським літаком та винищувачем грецьких ВПС над Егейським морем, внаслідок якого пасажирський лайнер лише дивом уникнув катастрофи.

Військові такі звинувачення категорично відкидають, називаючи їх вигаданими. Турецька армія, яка є другою після американської за численністю у складі НАТО, стоїть на варті світського характеру Туреччини і користується великою повагою населення. Починаючи з 1960 року, армія чотири рази відсторонювала від керівництва країною уряди проісламської орієнтації, цим іще більше зміцнюючи свою популярність у суспільстві. 1980 року, під час одного з таких переворотів, військові запровадили чинну дотепер конституцію Туреччини, якою закріплений світський характер сучасної турецької держави. Партію справедливості та розвитку, яка нині перебуває при владі, багато турків називають ісламістською, тож не дивно, що «світське» законодавство їй неабияк муляє. Тож цілком імовірно, що ісламісти просто намагаються зміцнити свої позиції, усуваючи з армії своїх головних противників. Хоча не виключено, що й справді йшлося про п’яту спробу військового перевороту.

Влада не вперше намагається виставити прибічників світського характеру Туреччини злочинцями та заколотниками. З 2007 року триває розслідування змови під кодовою назвою «Ергенекон», під час якої військові планували повалити уряд. Як нагадує турецька газета «Тудейз Заман», у цій справі заарештовано близько 200 осіб, також переважно військових. Під час розслідування операції «Ергенекон» було розкрито інші підпільні змови: «Блондинка», «Рукавичка», «Клітка» тощо. Важко повірити, що в жорстко структурованій армійській структурі паралельно розвивалося стільки змов, учасники яких мали спільну мету.

Турецька влада заявляє, що теперішнє розслідування отримало схвалення Євросоюзу та США, які висловили підтримку демократичним процесам у Туреччині і сподівання не те, що слідство і суд пройдуть відкрито та відповідно до законодавства. Хоча заяви, які пролунали з Вашингтона і Брюсселя, не назвеш схвальними. Так, у Єврокомісії висловили стурбованість «серйозними звинуваченнями» проти військових і заявили, що «уважно відстежуватимуть ситуацію».

Дуже стурбоване ситуацією і саме командування турецької армії, яке скликало надзвичайне засідання, щоб дати відповідь на звинувачення. У заяві, опублікованій на сайті генерального штабу, повідомляється, що інкримінований заарештованим план перевороту під кодовою назвою «Молот» насправді є лише «детально розробленим сценарієм військових навчань у міських умовах».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>