А одинадцять голів — краще

25.02.2010

Сьогодні о 10:00 у Верховній Раді почнеться урочисте засідання задля приведення до присяги новообраного Президента Віктора Януковича. Вчора в парламенті відбулася репетиція церемоніалу. Як повідомили джерела агенції УНІАН, в «тренуванні» брав участь і сам Янукович.

Станом на вчора взяти участь у інавгурації зголосилося 11 керівників іноземних держав. Про це журналістам розповів голова зовнішньополітичного відомства Петро Порошенко. «Загалом запрошені більше ста делегацій. За попередньою інформацією, у нас буде 11 глав держав, четверо керівників впливових міжнародних організацій, більше 15 міністрів закордонних справ, четверо керівників парламентів», — конкретизував Порошенко.

Утім, серед гостей Януковича вочевидь не буде президента Росії Дмитра Медвєдєва. Господар Кремля віддав перевагу іншому рандеву — згідно з робочим планом, він прийматиме у Москві президента Лівану Мішеля Слеймана.

Тож найдорожчим гостем із «білокам’яної» буде патріарх РПЦ Кирил, який очолить ранковий молебень зі своїм вірним Віктором Федоровичем у Києво–Печерській лаврі.

На церемонію інавгурації запрошено всіх екс–президентів, колишніх голів Верховної Ради та керівники урядів України. Голова парламенту Володимир Литвин заявив, що в останні дні навіть не відповідає на телефонні дзвінки, оскільки виявилося «багато бажаючих підтримати і постояти поруч із новообраним Президентом».

За даними «УМ», в оточенні Віктор Ющенка вчора все–таки розглядали можливість його участі в інавгурації наступника. Деякі голоси соратників спонукали до того, щоб не ігнорувати державний церемоніал.

 

ДО РЕЧІ

Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда відмовився їхати на інавгурацію. В заяві з цього приводу представник ВО «Свобода» зазначив, що «як націоналіст за переконаннями, як українець по крові і по духу» він не може брати участь в урочистостях з нагоди прийняття присяги на вірність народу України людиною, яка за своїми політичними поглядами дуже далека від суверенної, незалежної, соборної України, передає власкор «УМ» Світлана Мичко. У цьому Кайду остаточно переконали задекларовані Віктором Януковичем принципи стосовно мови та перебування Чорноморського Флоту РФ в Криму. «Вони аж ніяк не характеризують його як проукраїнського політика», — заявив голова облради.