ВЛАСНИЙ ДОСВІД

24.02.2010

Кожна маленька деталь має значення, так вважає Кий Данилейко, 27–річний художник, що викладає в Київському інституті декоративно–прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука. І стосується це не лише творчості. «Те, що людина не їсть м’яса, може впливати на світосприйняття, — каже Кий, який із цікавості спробував м’ясо років у... 20. У сім’ї Данилейків, де Кий — один із шести дітей, батьки з ідейних переконань змалечку привчали до харчування без м’яса. Спробувавши продукт уже у свідомому віці, Кий переконався, що він для нього не смачний, і чоловік й далі харчується кашами, рибою, грибами, овочами та фруктами.

— Я не їм м’яса, проте це не означає, що всі повинні його не їсти, — каже Данилейко. — Всі знайомі вже знають про мій спосіб харчування і, якщо я збираюсь до них у гості, для мене їм доводиться робити окремі страви. Хоча ця їжа часто загальновживана, як наприклад, грецький салат чи запечена картопля. Я дуже люблю пісний борщ із грибами і чорносливом, який готує моя мама (Ніна Данилейко стала прообразом київського монумента «Батьківщина–мати». — Авт.), запечену рибу, свіжі овочі та фрукти. Взагалі їжа — дуже цікавий предмет для вивчення й аналізу: в різних народів різні смакові вподобання та раціон, що впливають не тільки на здоров’я, а, можна припускати, і на мислення. Тому кожному варто задуматися над аксіомою: людина є те, що вона їсть.

Кий ДАНИЛЕЙКО,
художник, дизайнер
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>