Тарасова гора без грошей

24.02.2010
Тарасова гора без грошей

Завершити реконструкцію заповідника в Каневі можна до 22 травня, були б гроші..(Фото з сайту oblrada.ok.ua.)

Реконструкцію та реставрацію об’єктів Шевченківського національного заповідника в Каневі, котру розпочали на Черкащині ще у 2004 році, виконано нині на 60 відсотків. Через недостатнє фінансування з держбюджету цю роботу черкащанам ніяк не вдається завершити. На добудову, зазначають фахівці, бракує 30 мільйонів гривень.

Наприкінці минулого року, майже під бій курантів та завивання завірюхи, область одержала з державного плеча довгоочікувані ще з січня кошти. Але підрядникам за таких умов вдалося освоїти лише 13 мільйонів. Решту, тримаючись за серце, Черкащина повернула в держбюджет. На що уряд, певно, й розраховував.

«Зроблено вже чимало — ми збільшили площу заповідника, будівлі музею, що дало змогу розширити експозицію і створити належні умови для співробітників та відвідувачів. Ремонтно–реставраційні роботи виконано якісно та професійно. Відтепер музей матиме сучасні інженерні мережі, пожежно–охоронне устаткування, пандуси для інвалідів. Підрядники працювали у дві зміни, було задіяно понад 300 будівельників», — зазначає голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко, котрий днями побував у Каневі, щоб на власні очі побачити перебіг ремонтно–реставраційних робіт Шевченківського національного заповідника.

За його словами, завершити реконструкцію об’єктів на Тарасовій горі в Каневі є справою загальнонаціональною. Її розпочали кілька років тому у зв’язку з підготовкою до відзначення 150–річчя з дня повернення праху Кобзаря до України (2011 рік) та 200–річчя від дня його народження (2014 рік). Черкаський очільник переконаний, що Черкащина має «реальну можливість до 22 травня цього року здати об’єкт, але все залежить від наявності фінансування, від того, чи будуть закладені у державний бюджет 2010 року витрати на реконструкцію».

«Наше завдання — гідно підготуватися до відзначення цієї дати. Вже найближчим часом буде завершено благоустрій схилів біля могили, облаштовано під’їзні дороги до Тарасової гори, прибережні території, реставрацію інтер’єрів Успенського собору в Каневі, де відспівували перед похованням Великого Кобзаря, а також буде створено Шевченківський національний культурний центр на базі міського Будинку культури, завершено газифікацію міста та проведено газопровід до Чернечої гори», — підсумовує пан Черевко. Він каже, що Черкащина буде звертатися до уряду та Верховної Ради з проханням пришвидшити виділення коштів на реконструкцію заповідника в Каневі, аби до 22 травня цього року все таки завершити запланований обсяг робіт.