Небо страйкує

24.02.2010
Небо страйкує

Учора табличку «Прохід заборонено» для пасажирів «Люфтганзи» прибрали. (Фото Рейтер.)

«Чотириденний» страйк, який у понеділок оголосили пілоти німецької авіакомпанії «Люфтганза» та її дочірніх компаній, тривав лише добу. Учора приблизно чотири тисячі страйкарів погодилися призупинити протест принаймні до 9 березня, оскільки профспілка погодилася відновити переговори з адміністрацією по суті конфлікту. Але навіть одна доба простою завдала компанії чималих збитків.

Щодоби «Люфтганза» здійснює приблизно 1800 авіарейсів. У понеділок 960 із них було скасовано, і тепер невідомо, коли графік польотів вдасться повернути в нормальне русло. Авіакомпанія втратила щонайменше 25 мільйонів євро. Якби страйк, як було заплановано, тривав чотири доби, ця сума становила б 100 мільйонів для самої компанії і ще приблизно стільки ж — для економіки Німеччини. Для «Люфтганзи» це дуже суттєва сума, адже компанія переживає тривалу кризу, і лише впродовж останніх дев’яти місяців обсяги послуг та прибутки скоротилися на 13 відсотків.

У схожій ситуації опинився й флагман британських пасажирських авіаперевезень — компанія «Брітіш ейрвейз». Учора бортпровідники «Британських авіаліній» ухвалили рішення про страйк на знак протесту проти наміру керівництва компанії скоротити кількість стюардес та стюардів на лініях і понизити їм заробітну плату. За те, щоб оголосити страйк, проголосували понад 80 відсотків бортпровідників, але рішення про дату, форму та тривалість протесту поки що не ухвалювали. Єдині пасажири «Брітіш ейрвейз», які точно можуть не хвилюватися — ті, хто забронював квитки на великодні свята. Стюарди вирішили, що в цей період, напевне, не страйкуватимуть.

Натомість уже вчора оголосили про початок страйку авіадиспетчери французької компанії «Ейр Франс». Таким чином п’ять профспілок французьких авіадиспетчерів висловлюють протест проти скорочення робочих місць та позбавлення їх статусу держслужбовців. Тривалість акції протесту — знову­таки, чотири доби, протягом яких буде скасовано сотні авіарейсів із паризьких аеропортів. Як повідомляє Управління французької цивільної авіації, з аеропорту імені Шарля де Голля, який щодоби обслуговує близько тисячі авіарейсів і 200 тисяч пасажирів, буде скасовано половину польотів, з аеропорту «Орлі» (300 рейсів і до 100 тисяч пасажирів) — 25 відсотків. Не працюватимуть аеропорти в По, Біарітці, Греноблі, Ла­Рошелі та Шамбері. Страйк охопить усі місцеві та континентальні рейси, але польоти за межі Європи «Ейр Франс» здійснюватиме за графіком.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Протестують і на землі. Учора у всіх великих іспанських містах відбулися організовані профспілками великі демонстрації протесту проти планів уряду підняти пенсійний вік з 65 до 67 років. Сьогодні загальнонаціональний страйк починається у Греції. Участь у ньому візьме близько чверті населення країни.

 

ЦІКАВО

Однією з вимог, яку висували під час страйку пілоти «Люфтганзи», було підвищення заробітної платні на 6,4 відсотка. Німецьке інформаційне агентство dpa дізналося, скільки вони заробляють на даний момент. Після отримання капітанського рангу пілоти провідної німецької авіакомпанії можуть розраховувати щонайменше на 110 тисяч євро на рік, а згодом, за умов успішного просування по кар’єрній драбині, зарплатня пілота може перевищити 250 тисяч євро. Усе це — без урахування премій та надбавок, які, щоправда, через фінансові проблеми «Люфтганза» вже досить давно не виплачує.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>