НОВИНИ ПЛЮС

24.02.2010

Справа Пенчука

Верховний Суд України вчора скасував вирок Борису Пенчуку за статтею «вимагання» та зменшив термін ув’язнення до чотирьох років, повідомляє сайт «Українська правда».

Як відомо, в березні минулого року Ворошиловський суд Донецька засудив Пенчука до восьми років ув’язнення за статтями «вимагання» і «завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину». Пенчук вимагав 12,9 млн. грн. із чільного «регіонала» Бориса Колесникова, якому він продав акції торгового центру «Білий лебідь». Апеляційний суд Донецької області зменшив строк до шести років, після чого Пенчук звернувся до Верховного Суду.

Адвокат Олександр Плахотнюк зазначив у коментарі «УП»: «Скасування вироку за статтею «вимагання» підтвердило, що слідство по справі проводилося однобічно». За словами захисника, Пенчук, який уже відсидів півтора року, може достроково вийти на свободу восени 2010го.

Нагадаємо, справа Пенчука починалася з того, що після Помаранчевої революції саме він обвинувачував Колесникова у здирництві, а не навпаки; тоді Колесников сидів у СІЗО під слідством.

Мораторій на НАТО

У Міністерстві закордонних справ пропонують на найближчі три роки припинити спроби форсованого вступу до військово­політичних союзів. Про це в ході «круглого столу» заявив заступник глави МЗС Валерій Чалий. Він вважає, що з приходом до влади нового президента і його команди не слід робити жодних революційних кроків, потрібно припинити дискусії про вступ до НАТО.

Вітчизна без захисту?

Міністерство оборони з нагоди Дня захисника Вітчизни представило щорічне видання «Біла книга­2009. Збройні сили України», яке висвітлює проблеми оборонної галузі та шляхи їх вирішення. У нинішній книзі наголошується, що основною проблемою армії 2009 року стала нестача фінансування, і це позначилося на підготовці військ, оновленні техніки та озброєння. Замість 12,8 млрд. гривень, передбачених держбюджетом, армія отримала 8,3 млрд. За словами експерта Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергія Згурця, бюджет Міністерства оборони­2009 був одним із найменших за останні п’ять років.