НОВИНИ ПЛЮС

23.02.2010

Пілоти «Люфтганзи» страйкують

Учора пілоти німецької авіакомпанії «Люфтганза» та її дочірніх компанії «Карго» і «Джерманвінгз» почали чотириденний страйк, який триватиме до 23.59 25 лютого за місцевим часом. Скасовано тисячі рейсів «Люфтганзи», в тому числі й з України. В українському представництві компанії просять уточнювати інформацію щодо заброньованих квитків та їх можливого перебронювання на інші рейси на сайті компанії та за телефоном у Києві: 490–38–00. Нагадаємо, пілоти компанії вимагають підвищити їм зар­платню на 6,4 відсотка і гарантувати збереження робочих місць. Страйк може стати найбільшим в історії авіакомпанії і загрожує «Люфтганзі» збитками в розмірі понад 100 мільйонів євро.

Поїзди «Євростар» гальмують

Рух експресів «Євростар» між Лондоном та Брюсселем, який було порушено минулого понеділка внаслідок залізничної катастрофи в Бельгії, повністю відновиться не раніше 2 березня. Раніше повідомлялося, що поїзди «Євростар» повернуться до звичайного графіка 22 лютого, але на місці події досі працюють рятувальні служби і слідчі. Відучора поїзди між британською і бельгійською столицями виконують по три рейси в обидва боки на день, але об’їзним шляхом, що збільшує тривалість поїздки на 50 хвилин.

Тим часом понад 100 тисяч пасажирів «Євростар» застрягли на залізничних вокзалах Європи через збій у графіку руху після аварійної зупинки потяга Париж–Лондон. Як повідомляє агенція «РБК», в одному з вагонів знайшли підозрілу сумку без власника. Після екстреної зупинки з поїзда було еваку­йовано понад 720 пасажирів, яких згодом пересадили на інший потяг. Що саме було в сумці і хто її залишив, наразі не повідомляється, триває розслідування.

ЄС створює спецслужбу

Євросоюз створює власну розвідку. Як повідомляє брюссельська інтернет–газета EUobserver, розвідувальне управління буде сформоване при Службі зовнішніх акцій (аналог міністерства закордонних справ), яку формує ЄС. Раніше у Євросоюзу не було спільної спецслужби.

Відставка уряду в Нідерландах

Правляча коаліція Нідерландів розпалася через суперечки щодо питання продовження відрядження голландського контингенту в Афганістані. У суботу після завершення майже 16–годинного засідання уряду прем’єр–міністр країни Ян Петер Балкененде заявив про відставку кабінету міністрів. Новий уряд буде сформовано після виборів, дату яких поки що не оголошено. Як повідомляє агенція «Франс пресс», із пропозицією залишити голландські війська в афганській провінції Урузган після серпня 2010 року виступило НАТО. Партія праці виступила категорично проти, тоді як партнер по коаліції, Християнсько–демократичний союз Балкененде, наполягав на збереженні обмеженого голландського контингенту в Афганістані.

В Афганістані бомблять мирних мешканців

Щонайменше 20 мирних мешканців загинули внаслідок помилкового авіаудару сил НАТО у південній афганській провінції Урузган. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», у неділю бомбардувальники коаліції скинули бомби на колону з трьох мікроавтобусів, яка рухалася по одному з автошляхів. Представники командування сил НАТО в Афганістані підтвердили факт помилкового удару, пояснивши, що, «за попередньою інформацією», у колоні мали бути бойовики. За фактом загибелі мирних громадян проводиться розслідування.

Іспанія заплатить «Аль–Каїді» викуп

Іспанія погодилася виплатити терористичній організації «Аль–Каїда» 5 мільйонів доларів за звільнення трьох заручників — співробітників неурядової гуманітарної організації «Барселона аксьйон солідаріа», викрадених у Мавританії в листопаді минулого року. За інформацією газети «Ель мундо», угоду з терористами було укладено наприкінці минулого місяця за посередництва влади Республіки Малі. Викуп буде передано через представників північноафриканського племені туарегів.

На Гаїті — новий землетрус

Кількість жертв землетрусу, який 12 січня зруйнував Гаїті, зростає. Як повідомив у неділю президент країни Рене Преваль, загальне число загиблих, швидше за все, становитиме не менше 300 тисяч осіб. Учора на Гаїті на глибині 10 км знову було зафіксовано підземні поштовхи магнітудою до 4,7 бала. Даних про жертви й руйнування не надходило.

Трагедія в Марокко

У місті Мекнес в центральній частині Марокко завалився мінарет. Загинули щонайменше 38 із 300 людей, які на той час молилися в мечеті.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>