Під московським омофором

23.02.2010

Післязавтра, в день інавгурації Президента України Януковича, церковні заходи в Києві проводитиме патріарх Московський Кирил. «На запрошення новообраного Президента України Віктора Януковича святійший патріарх Московський і всієї Русі Кирил 25 лютого 2010 року очолить у Свято–Успенській Києво–Печерській лаврі молебень перед церемонією інавгурації», — йдеться у повідомленні прес–служби Московського престолу.

Очевидно, настанови будь–якого, чи й усіх разом узятих українських ієрархів, Вікторові Януковичу видаються «недостатньо святими». Навіть благословення Володимира, митрополита Української православної церкви Московського патріархату, яке Янукович отримав цієї неділі у Трапезному храмі Києво–Печерської Лаври, виявилося замало. У день безпосереднього «помазання на царствіє» немічний Володимир, згідно з ієрархією, буде прислужувати Московському патріарху Кирилу. Слід гадати, таким чином «москвоцентричний» лідер Партії регіонів оцінив коливання УПЦ МП в останні роки: Українська церква Московського патріархату і Голодомор визнала геноцидом, і на контакт з УПЦ КП пішла.

Станом на вчора запрошення на інавгурацію іншим ієрархам українських церков не надходило. «Якщо нас запросять на інавгурацію, то ми візьмемо в ній участь, якщо ж ні — це на совісті тих, хто запрошує», — сказав кореспондентові «УМ» речник Київського патріархату архімандрит Євстратій (Зоря).

Що цікаво: за словами о. Євстратія, ні про який «інавгураційний молебень» не йдеться. «У православ’ї не передбачено проведення жодних молебнів з такої нагоди (інавгурації Президента. — Авт.). Більше того, зараз у всіх православних триває Великий піст, протягом якого в будні дні ніяких молебнів не передбачається», — каже київський архімандрит. Саму можливість візиту патріарха Кирила в УПЦ КП не коментують.

Тим часом ініціатива «москвопомазання» нового Президента України викликала хвилю обурення націонал–демократичних, патріотичних сил. Партія «За Україну!» заявила, що «вступ Президента України Януковича на посаду не може освячуватися іноземним ієрархом». На думку представників партії, «таке рішення Януковича і його московських покровителів провокує релігійну напругу. Адже такий крок — виклик мільйонам вірних Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, Української греко–католицької церкви, християнам інших конфесій та віруючим інших релігій». На думку партійців В’ячеслава Кириленка, Янукович мав би «усвідомити себе Президентом усієї України, а Президента всієї України мають благословити предстоятелі українських церков». Інакше, переконані автори заяви, «вже з першої миті свого президентства такий глава держави демонструватиме свою несамостійність і провокуватиме протистояння в суспільстві».

Голова виконкому УНА–УНСО Руслан Зайченко в коментарі «УМ» був ще категоричнішим: «Це просто ляпас Україні й ляпас Києву, що українського Президента благословлятиме чужий ієрарх. Такого досі не дозволяв жоден із попередніх президентів».

Як відомо, під час минулорічного візиту Кирила в Україну УНА–УНСО очолювала маніфестації протесту. За даними «України молодої», і тепер є багато охочих зібратися на акції під гаслом «Геть московського попа!»

 

ДО РЕЧІ

Президент Польщі Лех Качинський планує взяти участь в інавгурації Віктора Януковича, про що повідомляє канцелярія польського глави. Під час візиту до Києва Качинський має намір провести двосторонню зустріч із новообраним Президентом України та обговорити дату можливого візиту Януковича до Польщі.

Загалом на інавгурації в Києві очікують близько сотні зарубіжних делегацій, повідомляє один з організаторів заходу, заступник голови Партії регіонів Сергій Льовочкін. Станом «на неділю у нас є підтвердження по президентах Болгарії, Туреччини, Румунії, Угорщини, Литви, Польщі, Латвії». Європейський Союз буде представлений баронесою Ештон (верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки), а зі США буде делегація на чолі з генералом Джонсом, радником президента з національної безпеки.

Льовочкін каже, що урочисті заходи будуть «максимально скромними» — «ніяких парадів, ніяких салютів».

Водночас вояки вже репетирують на вулиці Банковій свій марш 25 лютого. Військова частина церемонії відбудеться на ґанку перед будівлею секретаріату Президента і триватиме 8 хвилин — Янукович урочисто прийме Збройні сили під командування.