Іще один Віктор пішов

23.02.2010

Новим головою партії «Реформи і порядок» обрано народного депутата Сергія Соболєва. Він замінив на посаді Віктора Пинзеника — багаторічного лідера ПРП, який через незгоду з Прем’єр–міністром рік тому подав у відставку з посади міністра фінансів. Тепер Пинзеник вирішив скласти з себе повноваження голови партії і відмовитись від партквитка.

«Рішення я ухвалив давно. Для уникнення політичних спекуляцій, на прохання партії, воно не було реалізовано до виборів. Зараз виборча кампанія завершена», — заявив Пинзеник через власну прес–службу. За його словами, минулий рік в Україні був витрачений не на боротьбу з кризою, а на її поглиблення. Відомий економіст–ліберал вважає, що країна потребує змін, і підсумовує: «Буду реалізовувати свою позицію поза партією».

Голова львівського обласного осередку ПРП Олег Бас зазначив у коментарі «УМ», що в нього залишився неприємний осад через те, що Пинзеник покинув лави «Реформ і порядку». «Пинзеник був візитною карткою нашої партії. Це знакова людина в історії України, — каже пан Бас. — У мене і в партійців було сподівання, що він обдумає свій крок за час кампанії і після виборів не буде таким радикальним. Ми сподівалися, що після виборів багато що зміниться, з’явиться можливість проявити свою позицію, і Пинзеник залишиться». Але він пішов. «УМ» не має даних, що за Пинзеником у «простір без Тимошенко» потягнуться його симпатики з ПРП.

Олег Бас сподівається, що нове керівництво посприяє розвитку партії. «За останні кілька років партія сильно «здала». Вона вже не є помітною, зменшилась кількість партійних структур… Треба активізувати роботу», — каже голова львівського обкому.

Партія «Реформи і порядок» є складовою Блоку Тимошенко в парламенті. Новообраний голова Сергій Соболєв є заступником голови фракції БЮТ й часто виступає «спікером» БЮТ. Також Соболєв був представником Тимошенко під час судово–«виборчого» процесу у Вищому адміністративному суді. Пан Сергій також очолює т. зв. «Всеукраїнські народні збори» — організацію, яка на виборах першою заявила про підтримку Тимошенко. Той факт, що ПРП очолив Соболєв, означає, що партія ще більше тяжітиме до БЮТ і розчинятиметься в блоці. Пинзеник відпустив запобіжник остаточно.