НОВИНИ ПЛЮС

20.02.2010

Олігарх хоче повернути мажоритарні вибори

Співвласник групи «Приват» Ігор Коломойський звернувся до Конституційного Суду щодо законності пропорційної системи виборів. Про це повідомив сайту «Українська правда» представник Коломойського в суді Сергій Жуков. Олігарх просить роз’яснити , як співвідносяться норми закону про вибори зі статтями 36, 37 та 71 Конституції України та правом громадянина обирати і бути обраним.

Жуков зазначив, що поки що суд розглядає звернення з формальної сторони. Після цього звернення потрапить до судді–доповідача, який протягом двох місяців має призначити засідання для розгляду питання.

Як відомо, з 2006 року вибори до рад усіх рівнів проходять за пропорційною системою. Спроби повернути мажоритарну систему принаймні на місцевому рівні (обрання від округів конкретних депутатів, а не партійних списків) були марними.

Відділ кадрів

Уряд призначив на посаду заступника міністра закордонних справ Руслана Демченка. Відповідне розпорядження Кабміну, підписане Прем’єром Тимошенко, датовано 17 лютого. Раніше уряд ввів додаткову, сьому, посаду заступника глави МЗС.

Демченко є фаховим дипломатом, досі він керував офісом Президента.

Справа про орден Бандери

Позавчора відбулося перше засідання Донецького окружного адміністративного суду, який розглядав позов адвоката Володимира Оленцевича. Правник домагається того, щоб суд визнав незаконним указ Президента Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання Героя України. Наразі суддя витребувала надати статут ордена, наступне засідання призначено на 24 березня.

Фірташу дали ще один шанс

Національний банк дав ще один шанс бізнесменові Дмитру Фірташу придбати банк «Надра». Для цього власник Group DF повинен до 1 березня перерахувати на рахунки банку частину з обіцяних 6 млрд. гривень, пише газета «Дєло» із посиланням на директора департаменту кризового менеджменту та контролю операцій на відкритому ринку НБУ Юрія Петрова.