Інавгурація на підході

20.02.2010
Інавгурація на підході

Весільна фотка Віктора і Людмили. 1971 рік. (Фото з газети «КП в Украінє».)

Учора Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата Віктора Януковича. Лідер Партії регіонів особисто подав заяву про складення повноважень у зв’язку з обранням Президентом. Його бажання вибути з парламенту підтримали 242 колег. За словами Ганни Герман, нового лідера фракції оберуть із числа нинішніх заступників за пропозицією Януковича вже після його інавгурації. Віктор Федорович упевнений у перемозі в суді й чітко дотримується закону, який забороняє Президентові обіймати інші посади.

Інавгурацію, нагадаємо, заплановано на наступний четвер — 25 лютого. І навряд чи щось може її зупинити, хоча фракція БЮТ (конкретно — депутат Андрій Кожем’якін) зареєструвала в парламенті постанову про скасування «коронації» Януковича. Але на голосування її не виносять — у БЮТ очікують на рішення Вищого адміністративного суду й не хочуть на нього впливати. Принаймні так пояснює поведінку «тимошенківців» голова фракції Іван Кириленко.

Тим часом МЗС повним ходом розсилає запрошення іноземним гостям на інавгурацію. Наразі схоже на те, що шановані лідери проігнорують церемонію вступу Віктора Януковича на президентство. Скажімо, Сполучені Штати будуть представлені тільки послом в Україні. Із глав держав, за даними «УМ», готові приїхати лише Дмитро Медведєв із Росії та Олександр Лукашенко, котрий одної з Януковичем — білоруської — крові. Цікаво, що, за інформацією джерел «України молодої», «бацька» Лукашенко запропонував Вікторові Ющенку піти на інавгурацію Януковича разом, однак нинішній глава Української держави підтвердив намір, що не збирається брати участь в урочистих заходах 25 лютого.

І ще один цікавий факт. Тобто чутка. Подейкують, що інавгурація Януковича може обійтися без участі його нинішньої дружини Людмили, відомої за виступом 2004 року про «наколоті апельсини» й «американські валянки». Злі язики плещуть — і ми в це, звісно, не віримо, що Віктор Федорович має намір невдовзі розлучитися з Людмилою Олександрівною, з якою прожив у шлюбі майже 39 років, і одружитися з новою «першою леді» — наразі не відомою широкому загалу.