Політсуд із політравмою

20.02.2010
Політсуд із політравмою

Численним прихильниками Віктора Януковича під приміщенням суду було цікаво послухати опонентку. (Фото Рейтер.)

Поствиборчий судовий спір між Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко додав незручностей мешканцям Печерського району столиці. Адже учора об 11.00 Вищий адміністративний суд України розпочав розгляд позову кандидата на пост Президента Юлії Тимошенко про визнання протиправними дій, бездіяльності та рішення Центрвиборчкому про встановлення офіційних результатів президентських виборів. Ще за кілька годин до цього будівлю ВАСУ по вул. Московській, 8/15 оточили прихильники Януковича, які залишили свій «форпост» поблизу ЦВК. «Нині тут тримаємо оборону, там ми вже перемогли», — сказали журналісту «УМ» двоє хлопців у поліетиленових накидках із написом «Віктор Янукович — наш Президент», що саме купували пиріжки в підземному переході. Загалом від метро «Арсенальна» в бік будівлі Феміди автор нарахував з півсотні синіх стандартних наметів типу «гуляйвітер» та кілька біотуалетів. У кожному наметі — по два прихильники. Ще з десяток наметів розкинулося біля центрального входу ВАСУ. «Відстояти свій вибір» загалом прийшло близько п’ятисот чоловіків в агітаційному поліетилені. І майже жодної жінки. Натомість прихильників леді Ю. було ледь не втричі менше. Але зі «слабкою» статтю тут, навпаки, все було гаразд.

 

На вашу «Юлю» — наша «Ганьба»

«Оце Янукович вас вишикував по всій країні!» — закинув один прихильник БЮТ опонентам. «Та це не шикування, це порядок у країні починається!» — не залишалися у боргу молодики. Активісти леді Ю. прийшли пізніше, тож їм дісталися гірші місця обабіч вулиці. Їх вирізняли лише синьо–жовті прапори, жодної іншої символіки біло–сердешні не мали. Змішатися опонентам не давали чисельні патрульні та бійці «Беркута». Загалом проїзд на вулицю Московську перекрило ДАІ, «зелене світло» було лише для громадського транспорту. Уздовж вулиці припаркувалося чимало представницьких авто з номерами ВР.

В окремих місцях активні бабці від Юлі наближалися до «регіоналів» та через міліціонерів вступали в запеклі дискусії на кшталт «чий кандидат кращий». Але відвертої агресії не траплялося, часто образи тонули в жартах. «Ви ж душу продали за сто гривень!» — не вгамовувалася одна жіночка. «Продана душа там, де ви себе в груди б’єте! А ми тут за переконаннями!» — відповідали їй. До речі, активісти з обох таборів вільно спілкувалися українською, що видавало в них приїжджих з навколишніх сіл. Утім зізнаватися, звідки вони, люди не бажали.

Часто опоненти розігрівалися скандуваннями «Юля!» — з одного боку й «Ганьба!» — з іншого. Екстриму додавали бурульки, що, підтанувши, падали з дахів. На очах автора бурулька впала в юрбу біло–сердешних, але поцілила в просту перехожу, яка йшла крізь пікет у своїх справах. Жінці сильно розбило голову, у «швидкій» їй надали першу медичну допомогу й одразу госпіталізували у відділення політравми Клінічної лікарні № 17.

Верховенство права через міліцію?

На перше засідання до ВАСУ особисто приїхала сама позивачка. Юлія Володимирівна пройшла до будівлі суду «живим коридором», який у натовпі фанів Януковича, що скандували образливі для Прем’єрки гасла, утворили нардепи від БЮТ. «Я прийшла захищати не вибори Президента, а прийшла захищати Україну, — заявила ЮВТ перед початком судового розгляду журналістам. — Я сьогодні буду боротися, доводячи свою позицію, керуючись верховенством права».

Пані Тимошенко сіла між нардепом Андрієм Портновим, який відповідає за юридичний супровід її позову, та екс–Президентом Леонідом Кравчуком. Окрім багатьох БЮТівців, до суду прийшли «регіонали» на чолі з першим віце–спікером Олександром Лавриновичем, який у цій кампанії представляє інтереси Януковича в усіх судах усіх рівнів. На його думку, розгляд позову Тимошенко може тривати довго. Натомість позивачка поспішила запевнити, що затягувати судовий процес не збирається. Мовляв, клопотань до суду в нас чимало, але жодного необґрунтованого немає. Але чи укладеться Феміда у виділені законом два дні розгляду — так і невідомо. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко вважає, що якщо розгляд позову затягнеться, «ніякої інавгурації Януковича 25 лютого не буде».

Напередодні «регіонали» (зокрема, відомий «підрахуй» Сергій Ківалов) підготували для позивачки сюрприз: заявили, що Прем’єрка чинить тиск на суддів ВАСУ, викликає їх до Кабміну тощо. А її «права рука» Олександр Турчинов нібито наказав першому заступнику міністра внутрішніх справ Михайлу Клюєву фабрикувати виборчі порушення. Мовляв, міліція змушена не за правопорядком стежити, а допомагати Тимошенко в її судовому позові. Учора Генпрокуратура розпочала перевірку цих фактів, а до Києва викликали начальників міліції Криму, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Харківської та Херсонської областей, на яких нібито тиснули.

Встати, суд іде!

Нарешті суд розпочав перший день роботи. Засідання відкрив суддя–доповідач Олександр Нечитайло. Сторону відповідача (ЦВК) представляли члени ЦВК Тетяна Лукаш, Тамара Астахова і Михайло Охендовський. Третьою стороною у суді є представники Віктора Януковича. Окрім окремих нардепів від ПР, його інтереси представляє і донька Сергія Ківалова Тетяна. Перше ж клопотання Портнова про надання дозволу ЗМІ на здійснення прямої трансляції із зали суду, фото– і відеозйомку судді задовольнили лише частково, як і просила сторона Януковича. Отже, ніяких трансляцій (лише під час оголошення судового рішення), але знімати можна. Пікетувальникам на вулиці лишилося задовольнитися телерекламою з плазмового екрану.

Виступ самої позивачки тривав більше години. Вона обіцяє прийняти волевиявлення народу лише у разі об’єктивного судового розгляду. «Легітимність нового Президента буде тільки тоді, коли всі докази будуть вивчені, і їм буде дана адекватна оцінка», — наголосила леді Ю., додавши, що, на її думку, вибори «не були чесними». Тому вона вимагає перевірити якість Державного реєстру виборців, бо там нібито є «мертві душі» та люди, вписані двічі–тричі, неіснуючі вулиці тощо. Також Юля просить не зараховувати голоси виборців (1,3 млн. осіб), які голосували на дому, за межами дільниці. Юлія Володимирівна також поскаржилася на суди нижчої інстанції, мовляв, звернулася до ВАСУ, бо в інших судах не можу правду знайти. Але вже зараз в її команді не виключають звернення ще й до Верховного Суду, якщо під час ухвалення рішення за позовом Тимошенко ВАСУ порушить якусь процедуру.

Протягом першого дня розгляду позову були й обідня і технічна перерви. Коли цей номер «УМ» готувався до друку, представник ЮВТ пан Портнов заявив чергове клопотання: витребувати оригінал протоколу ЦВК від 14 лютого, яким Януковича оголосили переможцем виборів, і допитати аж 17 свідків. Сама позивачка обіцяє ходити на кожне засідання суду.