Поверніть святиню Україні

20.02.2010

Нещодавно «УМ» повідомляла про рішення сесії Тернопільської облради «визволити» одну з найбільших православних святинь України — Свято–Успенську Почаївську лавру — із власності (точніше — із закріпленої відповідним договором оренди строком аж до 2052 року, який, за згодою сторін, може бути продовжено) Московського патріархату. Таке рішення депутати ухвалили за результатами роботи спеціальної комісії облради, яка дійшла висновку, що Лавра стала в регіоні оплотом українофобства і «п’ятою колоною Російської імперії».

Сім років тому, незважаючи на протест обласних депутатів, постановою уряду Лавру позбавили статусу державного історико–архітектурного заповідника і передали у власність чоловічого монастиря УПЦ МП. Відтак днями очільник облради, представник ВО «Свобода» Олексій Кайда звернувся до Юлії Тимошенко з відкритим листом, у якому закликав Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко «здійснити по–справжньому патріотичний крок — скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України № 438–р від 17.07.2003 року про вилучення Лаври зі складу Кременецько–Почаївського заповідника і повернути її у власність держави як українську національну святиню».

Пан Кайда констатує, що в Лаврі «здійснюють антидержавну пропаганду, паплюжать усе українське та здійснюють не лише протизаконні, а й антихристиянські дії. Почаївські ченці ведуть себе агресивно щодо священнослужителів та вірян інших конфесій, підбурюють своїх парафіян на войовничі дії, намагаються втручатися у світське життя навколишніх населених пунктів. Звідси розповсюджується література антиукраїнського змісту не лише по північних районах області, а й по всій Україні». Згідно з висновками тимчасової контрольної комісії облради, на території Почаївської лаври здійснюється комерційна та інша діяльність із порушенням чинного законодавства: воду й вино продають без сплати відповідних податків та акцизів тощо. Як повідомив голова облради, впродовж 2009 року було, приміром, оподатковано лише близько 20 тисяч гривень, хоча лише за I квартал обіг коштів становив понад мільйон гривень.

Чи перейматиметься вже Юлія Володимирівна цим закликом і, якщо перейматиметься, то чи в­стигне зробити щось до інавгурації Віктора Януковича, наразі не відомо. Новий же Президент, найвірогідніше, лише загострить ситуацію в регіоні навколо Лаври. Адже саме за його керівництва урядом у 2003 році українську святиню віддали Московському патріархату.