Дискримінація у «Будмайстрі»

20.02.2010
Дискримінація у «Будмайстрі»

На Дніпропетровщині українську мову не вітають. (Фото з сайту sumno.com.)

Пристрасті довкола цієї справді неординарної як для Сходу України ситуації, здавалося б, пішли на спад. Особливо після того, як «Громадянський актив Дніпра» («ГрАД») оголосив про пікетування офісу Блоку Юлії Тимошенко у зв’язку з тим, що власник підприємств торговельної марки «Будмайстер» Ігор Слюньков є керівником фракції БЮТ у Павлоградській міській раді. Але після дводенних переговорів від пікетування відмовилися, оскільки досягнули принципової домовленості про відновлення на роботі звільнених людей відразу після завершення президентських виборів. Як писала «УМ», їх звільнили за використання на робочому місці державної мови.

Тим часом знімальна група телеканалу ICTV завітала до Павлограда і провела власне розслідування. Показаний цього тижня у «Надзвичайних новинах» відеоматеріал викликав резонанс всеукраїнського масштабу. Особливо слова Слюнькова про перетворення використання української мови з гасла у самоціль. Відтак народний депутат із групи «За Україну!» Андрій Парубій звернувся із запитом до Генеральної прокуратури. Йдеться про переслідування людей за те, що послідовно користувалися українською мовою у своїй професійній діяльності (а це були керівники різних підрозділів — менеджмент, серед яких і голова спостережної ради ВАТ «Павлограджитлобуд» Юрій Щербак та генеральний директор фабрики будівельних сумішей Володимир Піпа).

Учора прес–секретар Президента Ірина Ванникова повідомила на брифінгу, що Віктор Ющенко звернувся до Генпрокурора із власною відозвою щодо дискримінації за мовною ознакою в Павлограді. «Фактично, професіонали опинилися на вулиці за те, що були патріотами своєї країни і не соромилися цього. Такі дії прямо суперечать частині 2 ст. 24 Конституції України, яка не допускає привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками», — констатує прес–секретар Президента. На думку глави держави, цей виробничий, на перший погляд, конфлікт містить усі ознаки кричущого порушення основоположних норм Конституції, коли під виглядом нібито «корпоративних норм» у трудовому колективі впроваджуються нетолерантність та дискримінація за мовною ознакою.

Як повідомив Юрій Щербак, органи прокуратури вже порушували кримінальні справи не тільки за фактом незаконного звільнення людей, а й щодо приниження національної гідності, але суди їх скасовували. Президент Ющенко вважає за потрібне, аби Генпрокуратура порушила ще одну справу за ознаками статті 161 КК України.

Іван ВЛАСЕНКО