З люксом по Бенілюксу

20.02.2010
З люксом по Бенілюксу

Барон — циганський, актори — черкаські. (Фото з сайту tsn.ua.)

Після того як напередодні Нового року комічна опера Йогана Штрауса «Циганський барон» пройшла прем’єрні випробування на сцені Черкаського облдрамтеатру, постановку презентували у Старому світі. Упродовж місяця німецькомовна опера у виконанні акторів із України, Австрії, Німеччини, Нідерландів та Бельгії йшла у 18 містах країни Бенілюксу. Нагадаємо, що інтернаціональний склад цієї опери доповнюють: голландський режисер Марк Крон, його земляки — музичний керівник Пітер Кокс та художниця по костюмах Марріт ван Дер Бюргт, а також балетмейстер із В’єтнаму Тао Нгуен і сценограф із Німеччини Карел Шпанхак.

У Європі оперу Штрауса, «виготовлену» в Україні, дивилися у заповнених залах. А одна сімейна пара весь час мандрувала за «Циганським бароном» і не втомлювалася слухати оперу знову і знову, про що після повернення до Черкас на прес–конференції повідомили учасники проекту. Цікаво, що виступ українських акторів європейський глядач сприймав за німецький хор: така похвала для трупи Черкаського драмтеатру стала найкращою оцінкою їхніх трудів.

«Таких довгих гастролей, — зазначив директор Черкаського обласного музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка Володимир Осипов, — не було давно. За кордоном цей спектакль відшліфувався й пройшов на одному подиху».

За його словами, тепер черкаські актори розпочинають репетиції, щоб підготувати постановку «Циганського барона» вже українською мовою. Наразі триває розподіл ролей, адже на дев’ять партій, які до цього виконували іноземці, тепер претендують наші співаки. У театрі обіцяють, що україномовний варіант опери Штрауса глядачі зможуть побачити 27 та 28 березня — на Міжнародний день театру.

До речі, постановка «Циганського барона» обійшлася в 300 тисяч євро. За словами керівника цього проекту — відомого режисера Сергія Проскурні, транспортні витрати, проживання та гонорари артистам оплатив Міжнародний фонд оперних постановок із країн Бенілюксу. Вартість костюмів та декорацій, а це — 150 тисяч гривень, фінансував власним коштом черкаський мер Сергій Одарич. Успіх «Барона» вочевидь надихнув міського голову. Тепер він обіцяє не просто втілювати такі неординарні проекти, а й пропонує, так би мовити, адресну допомогу: наприклад, покращити ситуацію з освітленням сцени Черкаського драмтеатру.