Індичка пішла в політику

20.02.2010

Французька мережа ресторанів швидкого обслуговування «Квік» першою у західному світі почала готувати гамбургери для правовірних мусульман. Відмінність цих сандвічів від звичайних полягає в тому, що всередину кладуть в’ялене м’ясо індичок, які «полягли» за спеціальним мусульманським ритуалом. Така індичатина має в мусульман назву «халяль», що в перекладі з арабської означає «те, що дозволено».

Наразі експеримент запроваджено у восьми з 350 закладів цієї мережі на території Франції, передусім у передмістях Парижа, Марселі, Тулузі, Ліоні та інших місцях компактного проживання магометан. Але, скажімо, ресторан у Марселі, який пропонує «ісламські гамбургери» повідомив, що за короткий час експерименту встиг подвоїти свої прибутки. Мусульманську страву охоче купують не лише численні мусульмани, а й звичайні французи — з цікавості.

Випуск на ринок «ісламських гамбургерів» не втішив французьких політиків, які щосили намагаються інтегрувати мусульман у французьке суспільство. А саме у Франції мешкає найбільша в Європі мусульманська громада — близько шести мільйонів осіб. «Бігмаки для магометан» з’явилися якраз у той час, коли в країні тривають гарячі дебати навколо можливої заборони носіння мусульманками хусток–хіджабів у місцях праці та навчання. «Правовірна» страва — удар по асиміляційній політиці уряду.