А у Нью-Йорку осінь

20.02.2010
А у Нью-Йорку осінь

Відверта модель від Вассіліоса Костецоса. (Фото Рейтер.)

У Голлівуді цього тижня було нудно — більшість зірок зосередилася у Нью–Йорку, де проходив тиждень моди сезону осінь–зима–2010. Когось зі знаменитостей справді цікавило, що запропонують на наступний сезон дизайнери, а хтось був не проти підзаробити. Адже за присутність у першому ряду на показі можна отримати непогані гроші — співачка Ріанна, скажімо, бере за таке не менше ста тисяч доларів, а Бейонс погоджується й на 90. Хоча це стосується лише показів маловідомих дизайнерів, які прагнуть за допомогою зіркових облич зробити собі додаткову рекламу. А на колекції шанованих модельєрів знаменитості залюбки приходять і без запрошення.

До таких, безсумнівно, належить Оскар де ла Рента, який і цього разу виправдав сподівання клієнтів — залишився вірним дорогим тканинам, елегантним силуетам та яскравим барвам (а більшість інших учасників Нью–Йоркського тижня моди у своїх колекціях надали перевагу темним тонам). У новій колекції Оскара не бракувало вишуканого вечірнього вбрання та розкішних аксесуарів. Увагу привертала оторочка з натурального хутра, якою де ла Рента оздобив і вечірні сукні, й нарядні жіночі костюми.

До слова, натуральне хутро «засвітилося» у багатьох колекціях, але, на диво, якихось особливо помітних акцій з боку захисників тварин модна столиця США цього разу уникла.

Мереживо, органза, пайєтки, вишукана вишивка і дорогий шовк, що спадає м’якими складками у стилі античних тунік — «королева червоних доріжок», як називають Джорджину Чепмен за її вміння створювати розкішні вечірні туалети, також залишається вірною собі. На створення нової колекції для відомого бренду «Марчеза» модельєрку надихнула ірландська актриса, танцюристка і куртизанка Лола Монтес, через пристрасть до якої навіть баварський король Людвіг І втратив трон.

Традиційно не залишила прихильниць без вишуканого вечірнього вбрання і Кароліна Еррера. Хоча головну увагу в осінній колекції приділила все ж більш повсякденному вбранню: строгим вовняним сукням і діловим костюмам, широким брюкам вільного крою, пальтам. Барви — переважно відтінки червоного й насиченого кольору мокрого асфальту, силуети — приталені жіночні (пальто, щоправда, є і з завищеною талією), оздоблення — дороге хутро, крокодиляча шкіра тощо. На головах — елегантні капелюшки, на руках — довгі рукавички. Одним словом — красиво і багато.

Натомість Донна Каран повернулася у шкільні роки: плісеровані міні–спідниці, короткі трикотажні сукні, светри, гольфи, довгі шарфи й кепі та неодмінне хутро — цього разу на жилетах — публіка сприйняла «на ура».

Звісно, в рамках Нью–йоркського тижня моди свої колекції показували й знаменитості. Вікторія Бекхем, скажімо, зірвала оплески, нарядивши моделей в елегантне і дуже жіночне вбрання з розряду того, що носить сама: дуже приталені сукні, вузькі спідниці тощо. Не зрадив собі й Джастін Тімберлейк — попри те, що його колекція називалася «Нова Америка», нічого нового в ній не було: звичні шкіряні брюки кроєм а ля спортивки, молодіжні гетри–куртки–кеди й таке інше. Кохана Джастіна, кінозірка Джессіка Біл, яка приїхала підтримати бойфренда, таким набором була цілком задоволена.

Сестри Ме­рі–Кейт і Ешлі Ольсен цього разу заслужили схвальні оцінки критиків передусім за вибір тканин — попри те, що колекція для бренду The Row вважається бюджетною, матеріали для неї дівчата обрали дорогі і якісні. Крій, щоправда, без витребеньок — як написало одне модне видання, «простий богемний шик».

Більшість дизайнерів вважають, що восени–взимку людям холодно, тому й одягатися треба тепліше. І лише Вассіліос Костецос сміливо запропонував жінкам носити відверті міні–шорти й сукні з розрізами «до пупа». Що то значить грецьке коріння — навіть у чоловічому вбранні модельєр використав елементи «ню», «посадивши» на офісні сорочки принти з оголеною жіночою натурою.