Важке пробудження

20.02.2010
Важке пробудження

Угорець Золтан Гера (праворуч) пробив Андрія П’ятова ударом у ближній кут. (Фото Рейтер.)

Єдиний представник України на «весняній» європейській арені, донецький «Шахтар», змушений «віддуватися» за весь наш футбол. Титул володаря Кубка УЄФА накладає на віцечемпіона України відповідальність, та й суперники тепер зовсім поіншому налаштовуються на донеччан.

До гри з «Фулхемом» «гірники» готувалися в теплих краях. Останні два тижні підопічні Мірчі Луческу провели в Іспанії, де взяли участь у турнірі «Копа дель Соль» (нагадаємо, фінальний матч із московським ЦСКА там не відбувся через зливу). Із Піренейського півострова «Шахтар» вирушив до дощового Лондона. Одразу після прибуття гості оцінили поле стадіону «Кревен Коттедж», одного з найстаріших у Великій Британії, та на власні очі подивилися кубкову гру «дачників» проти «Ноттс Каунті».

Знайшли «помаранчево­чорні» час і для «шопінгу». Далеко не бідні футболісти вирішили витратити гроші в одному з найдорожчих універмагів Англії «Харродз», який належить власникові «Фулхема», мільярдеру Мохаммеду аль­Фаєду. Однак тут їх очікував неприємний сюрприз — охорона «бутіка» виявила пильність і принциповість. «Вони всі схожі один на одного й виглядають якось підозріло», — «сек’юріті» вбачали в українській команді якусь загрозу й не пустили до універмагу з міркувань безпеки.

Тож на перший офіційний матч після двомісячної зимової «сплячки» «Шахтар» вийшов із не зов­сім приємними враженнями від екскурсійного туру. На грі українського віцечемпіона вочевидь позначався брак ігрової практики, особливо на початку зустрічі. «Ми поступилися супернику в перші десять хвилин матчу», — так охарактеризував провальний дебют капітан «гірників» Даріо Срна, коли господарі після атаки лівим флангом забили швидкий м’яч у ворота Андрія П’ятова.

Надалі підопічним Мірчі Луческу вдалося перебрати під свій контроль хід поєдинку навіть за начебто більш звичної для англійців дощової погоди. А згодом — завдяки реалізації бразильцем Луїсом Адріано виходу сам на сам із воротарем — і зрівняти рахунок.

Однак останнє слово в поєдинку все ж таки залишилося за підопічними Роя Ходжсона. Найкращий бомбардир «дачників» в англійській першості Боббі Замора в середині другого тайму феноменальним пострілом здалеку під поперечину «поховав» сподівання «шахтарів» завдати «Фулхему» першої домашньої поразки в єврокубках.

Тож тепер, аби в наступному раунді ЛЄ до Донецька завітав переможець пари «Аякс» — «Ювентус», 25 лютого донеччани мають неодмінно перемагати опонента в рідних стінах.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Ми програли добре організованій команді, особливо в обороні. Ми створили багато моментів, нам не вдалося знайти правильні рішення, аби їх реалізувати. «Фулхем» двічі забив після двох гольових нагод. І крім цих епізодів, за великим рахунком, господарі більше нічого не створили.

Це була дуель між зовсім різними стилями гри: «Фулхем» покладається на свій функціональний стан і довгі передачі, а ми будуємо гру на техніці та швидкості роботи з м’ячем. У результаті, думаю, вийшов видовищний, цікавий для вболівальників двобій.

Рой Ходжсон, головний тренер «Фулхема»:

— Я дуже радий здобути важливу перемогу. Якби мені хтось на початку роботи з «Фулхемом» сказав, що ми переможемо таку висококласну команду, як «Шахтар», то я б подумав, що наді мною жартують.

Андрій П’ятов, воротар «Шахтаря»:

— Вважаю, що підсумковий результат несправедливий. Але це футбол, у ньому буває все. Через тиждень відбудеться матчвідповідь на «Донбас­арені», тож будемо на нього налаштовуватися.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 1/16 фіналу (перші матчі)

«Фулхем» (Англія) — «Шахтар» (Україна) — 2:1

Голи: Гера, 3; Замора, 63 — Л. Адріано, 32

«Фулхем»: Шварцер, Келлі, Хангеланд, Х’юз, Берд, С. Дейвіс, Етуху, Мерфі, Гера (Ельм, 89), Дафф, Замора

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Жадсон (Дуглас, 75), Гюбшман

(К. Кравченко, 78), Ілсіньйо, Вілліан, Фернандіньйо, Л. Адріано

Попередження: Мерфі, 53 —

Л. Адріано, 22; Срна, 45

Суддя — Гум’єнні (Бельгія)

Лондон, стадіон «Кревен Коттедж», 21 832 глядачі

* * *

«Рубін» (Росія) — «Хапоель» (ТА, Ізраїль) — 3:0 (Бухаров, 14, 23; Семак, 69), «Аякс» (Голландія) — «Ювентус» (Італія) — 1:2 (Сулеймані, 16 — Амаурі, 31, 58; вилучення: Саліхаміджич, 90 («Ю»)), «Брюгге» (Бельгія) — «Валенсія» (Іспанія) — 1:0 (Куемаха, 56; вилучення: Сильва, 51 («В»)), «Вільяреал» (Іспанія) — «Вольфсбург» (Німеччина) — 2:2 (Сенна, 43; Рубен, 85 — Графіте, 65, 84 (пен.); вилучення: Маркано, 83 («Ві»)), «Гамбург» (Німеччина) — ПСВ (Голландія) — 1:0 (Янсен, 27 (пен.)), «Ліверпуль» (Англія) — «Уніря» (Румунія) — 1:0 (Нгог, 81), «Панатинаїкос» (Греція) — «Рома» (Італія) — 3:2 (Салпінгідіс, 66; Хрістодулопулос, 84; Сіссе, 89 — Вучинич, 29; Пісарро, 81 (пен.)), «Герта» (Німеччина) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:1, «Атлетико» (Іспанія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 1:1, «Твенте» (Голландія) — «Вердер» (Німеччина) — 1:0, «Лілль» (Франція) — «Фенербахче» (Туреччина) — 2:1, «Стандард» (Бельгія) — «Зальцбург» (Австрія) — 3:2, «Копенгаген» (Данія) — «Марсель» (Франція) — 1:3, «Атлетик» (Іспанія) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:1.