Скансен на могильнику

19.02.2010

Схоже, до здійснення давньої мрії тернопільських археологів залишилося небагато часу. У програмі облдержадміністрації щодо збереження і використання об’єктів культурної спадщини на 2010–й рік передбачено розробку проектно–кошторисної документації для створення унікального музею–скансену на території могильника Черняхівської культури в селі Чернелів–Руський, що в Тернопільському районі. Як відомо, черняхівська культура — одне з найяскравіших культурно–історичних утворень першої половини першого тисячоліття нашої ери на південному сході Європи. У період свого розквіту вона займала більшу частину сучасних українських земель та суміжні з ними райони сусідніх країн. Надзвичайно цікава тим, що, на думку більшості дослідників, її створили племена різного етнічного походження — сармати, даки, германці, скіфи та анти. Відкрив цю культуру в 1900 році фундатор української археології Вікентій Хвойка, а оскільки історичні знахідки виявив він біля села Черняхів на Київщині, то звідти й назва.

Як повідомив «УМ» знаний місцевий науковець і знавець Черняхівської культури Богдан Строцень, на території України досі знайдено близько двохсот могильників цього періоду, однак найвивченішим є саме той, що в Чернелові–Руському на Тернопільщині. Тут відкрито 288 стародавніх поховань (це навіть більше, ніж біля самого Черняхова), які відображають увесь пласт унікальної культури. Майже всі їх повністю досліджено, а частину навіть підготовлено для експозиції і «законсервовано». Це — заслуга відомого далеко за межами регіону і, на жаль, нині уже покійного тернопільського науковця і громадського діяча Ігоря Герети, чиєю величезною дослідницькою спадщиною займається зараз Інститут археології Академії наук України. Саме в нього ще за радянських часів народився задум створити в Чернелові–Руському музеєфікований археологічний комплекс просто неба, тотожного якому не було б в усьому світі (!). У 1990–му Герета по суті розпочав цю роботу, але настали складні часи, і все зупинилося. Тільки зараз з’явилася надія, що унікальний музей–скансен таки з’явиться на Тернопільщині.

До речі, Чернелово–Руська пам’ятка історії та археології прославилась як дуже багата на знахідки. Чимало артефактів із неї експонуються на пересувній Світовій археологічній виставці.