Мирний атом повертає довіру

19.02.2010

Сполучені Штати Америки відновлюють будівництво атомних електростанцій. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, про це оголосив президент країни Барак Обама після того, як понад тридцять років США уникали зведення нових АЕС.

Будівництво нових атомних електростанцій у країні було припинене 1979 року, після великої аварії на АЕС Трі–Майл Айленд у штаті Пенсільванія. Тоді сталося часткове розплавлення активної зони ядерного реактора, що спричинило викид в атмосферу радіоактивних газів.

У Європі рух за масове закриття діючих та будівництво нових АЕС почався після аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року. Тепер маятник світової тенденції на відмову від ядерної енергетики розпочав рух у зворотному напрямі. Ще до заяви Обами уряди кількох європейських країн, включно з Францією та Німеччиною, проголосили програми відновлення будівництва нових АЕС. На цей час загалом у всьому світі в процесі будівництва перебувають 56 ядерних реакторів. А в самих Сполучених Штатах на цю мить працюють 104 реактори, які розташовані в 31 штаті й задовольняють потреби країни в електричній енергії на 20 відсотків.

Наразі у США ухвалено рішення про будівництво двох нових реакторів на вже чинній АЕС у штаті Джорджія. На зведення першого з них уже виділено 8,3 мільярда доларів — як федеральні гарантії по кредитах. Будівництво та монтаж реакторів здійснюватиме фірма «Сазерн компані».

Аргументуючи своє рішення відновити програми з атомної енергетики, Барак Обама наголосив, що лише одна така АЕС дозволить скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу на 16 мільйонів тонн, порівняно з роботою теплової електростанції. Для навколишнього середовища це те саме, що усунути з доріг 3,5 мільйона автомобілів.

Інша мета відродження атомної енергетики — створення нових робочих місць. Вже на етапі будівництва першого реактора роботу отримають три тисячі тимчасових працівників, а після введення станції в експлуатацію — 850 постійних.

У програмі демократа Обами значну роль відіграє й політичний акцент. Розвиток атомної енергетики підтримують республіканці, тому, задовольнивши вимоги політичних опонентів у цьому питанні, президент США розраховує на їхню підтримку своєї реформи системи охорони здоров’я.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>