Кому надає по дупі російський ведмідь?

19.02.2010
Кому надає по дупі російський ведмідь?

Поки їхній уряд запевняє Москву у відданості, молоді болгарські соціалісти готуються відзначати 23 лютого — чистять Монумент воякам російської армії в центрі Софії. (Фото Рейтер.)

Болгарія не веде конкретних двосторонніх переговорів зі США щодо розміщення на своїй території елементів американської протиракетної оборони. Про це заявив в ефірі болгарського телебачення міністр зовнішніх справ країни Ніколай Младенов у відповідь на нещодавні повідомлення преси про наміри США розмістити елементи ПРО на території Болгарії. Тоді прем’єр–міністр Бойко Борисов запевнив, що підтримує таку ідею, хоча остаточне рішення — за парламентом Болгарії та Єврокомісією.

Утім, за словами Ніколая Младенова, поки що йдеться лише про загальну протиракетну оборону для всіх країн НАТО, і єдине, про що Болгарія справді веде переговори, — це «про те, як ця система виглядатиме концептуально».

Окремо глава болгарського МЗС наголосив на тому, що ймовірне розміщення ракет на території його країни не загрожуватиме Росії й не буде спрямоване проти загрози, яка звідти походить. «Навпаки, ті загрози, які існують для нас, точно так само існують і для наших російських друзів», — сказав Младенов.

Попри те, що Болгарія вже є членом НАТО і Євросоюзу, вплив Росії на Софію залишається дуже значним, і образити Кремль там дуже бояться. Але в Росії запевнення колишніх союзників викликають скепсис. Після того як і президент Румунії Траян Бесеску заявив про згоду розмістити елементи ПРО США на румунській території, у Москві зажадали від Вашингтона пояснень. А постійний представник РФ при НАТО Дмитро Рогозін у своєму блозі на сервісі «Твіттер» висловився ще однозначніше: «Американці та їхні союзники знову хочуть оточити барліг російського ведмедя. Скільки разів треба нагадувати, як це небезпечно?! Ведмідь вилізе й надає по дупі цим горе–мисливцям!».

У Вашингтоні, в свою чергу, також намагаються переконати Кремль, що американська ПРО в Європі не спрямована проти Росії. «У Росії глибоко вкоренився скептицизм, але ми й надалі надаватимемо Москві факти на підтвердження наших добрих намірів. Хоча розуміємо, що це — довгий і важкий шлях», — заявив заступник міністра оборони США Александр Вершбоу. Він вкотре наголосив, що система протиракетної оборони, яку Вашингтон створює в Європі, орієнтована передусім проти небезпеки, яка походить з Ірану. Також речник Пентагону запевнив, що Вашингтон досі не звертався до Болгарії з прямою пропозицією розмістити елементи ПРО в цій країні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У новому договорі про скорочення наступальних озброєнь Росія та США зафіксують безпрецедентно низький рівень СНО. Про це вчора заявив міністр зовнішніх справ РФ Сергій Лавров. Напередодні начальник генштабу збройних сил Росії генерал армії Микола Макаров повідомив, що договір щодо СНО готовий на 97 відсотків. Залишилося узгодити тільки «деякі більш технічні моменти» — зокрема, про взаємозв’язок СНО і ПРО.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>