Зібрати неіснуюче

19.02.2010
Зібрати неіснуюче

«Регіонали» бавляться в очікуванні 25 лютого і 2 березня. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора у Верховній Раді відбулося засідання ради коаліції. На ньому представники фракцій Блоку Юлії Тимошенко, Блоку Литвина та «Нашої України — Народної самооборони» обговорювали вихід із кута, в який їх загнав новий регламент. Нагадаємо, закон вимагає для створення коаліції 226 підписів, і Голова ВР Володимир Литвин закликав фракції зібрати належний пакет документів та «автографів». Засідання тривало недовго — в ньому оголошено паузу до сьогоднішнього полудня.

За словами народного депутата від «НУНС» Романа Зварича, який став членом партії «Батьківщина», обговорювали два варіанти. Перший підхід — «посилаючись на незворотність дії закону, нічого не робити». На думку Зварича, при такому підході депутати перебуватимуть у невизначеній юридично–правовій ситуації, «яка відкриває можливість новообраному Президенту припинити повноваження Верховної Ради і оголосити про дострокові парламентські вибори».

Інший варіант більш «слухняний». Його прибічники пропонують подати повний комплект документів, які вимагає закон. Однак такий шлях має недолік: у коаліції БЮТ, БЛ і «НУНС» бракує голосів.

Зварич розповів, що конкретних рішень наразі не ухвалено. І жодна з трьох фракцій не заявляє про вихід зі складу коаліції.

Заступник голови Блоку Литвина Ігор Шаров не виключив, що коаліціянтам усе–таки доведеться зібрати підписи. Фракція БЛ наразі не визначилася з цього приводу, а непросту справу вивчають «литвинівські» юристи. «Зокрема, чи має закон про регламент Верховної Ради зворотну дію. Юристи будуть доповідати, і на підставі цієї доповіді будемо приймати рішення», — повідомив депутат.

Натомість Партія регіонів чекає на момент, коли коаліція «Національного розвитку, стабільності та порядку» офіційно розпадеться. За словами заступника голови фракції ПР Олександра Єфремова, якщо не буде зібрано 226 голосів, Володимир Литвин має оголосити про розпад коаліції 2 березня. А потім почнеться місячний період, відведений на формування нової коаліції.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи може Литвин не повідомляти про кінець коаліції, Єфремов зазначив: «Якщо вже пішли по якійсь дорозі, то звертати убік уже зовсім не логічно, і це не відповідає регламентові», — цитує Єфремова агенція «Ліга–бізнесінформ».