НОВИНИ ПЛЮС

18.02.2010

Медведєв оголосив Саакашвілі «персоною нон ґрата»

Президент РФ Дмитро Медведєв оголосив грузинського колегу Михаїла Саакашвілі персоною нон ґрата в Росії. Про це господар Кремля повідомив учора на прес–конференції в Москві. Заява Медведєва звучала так: «Ми, я впевнений, рано чи пізно повернемося до нормальних, повноцінних відносин з Грузією. Іншого й бути не може. Але з діючим президентом Грузії я особисто жодних справ мати не буду. Він для РФ — персона нон ґрата».

Медведєв укотре звинуватив «режим Саакашвілі» в загибелі людей під час конфлікту навколо Південної Осетії влітку 2008 року. Водночас президент РФ каже, що та війна не зіпсує «дружні почуття [росіян] до грузинського народу».

Статистика журналістських смертей

У 2009 році при виконанні службових обов’язків у світі загинули 99 журналістів. Як повідомили в штаб–квартирі ООН у Нью–Йорку представники Комітету захисту журналістів, цей показник є рекордним із 1992 року, коли КЗЖ почав вести подібну статистику. Найбільше медійників убито на Філіппінах — 34 особи; 9 — у Сомалі, по 4 — в Іраку й Пакистані.

Щодо ситуації в Україні, то КЗЖ відзначає факт арешту фігуранта у справі про вбивство Георгія Гонгадзе (Пукача), але констатує «сильний політичний тиск» на засоби масової інформації.

Падіння рейтингу Обами

Більше половини американців — 52% — вважають, що президент Барак Обама не заслуговує переобрання на другий термін у 2012 році. Такі дані опитування, проведеного 12—15 лютого телекомпанією Cі–Ен–Ен. Ще 44% опитаних готові підтримати президента через два з половиною роки, 4% — не визначилися.

Ізраїль проти Ірану

Ізраїль планує почати війну проти Ірану «навесні або влітку», але це рішення ще не остаточне. Таку заяву для преси з посиланням на розвіддані позавчора зробив президент Ірану Махмуд Ахмадінежад.

Стихійне лихо у США

Президент США Барак Обама оголосив штат Вірджинія, що межує з округом Колумбія, на території якого розташовується столиця країни Вашингтон, зоною надзвичайного стану у зв’язку з потужними снігопадами. Глава держави розпорядився надати штату фінансову допомогу з федерального бюджету для ліквідації наслідків стихійного лиха.

Від чого помер Тутанхамон

Учені з Єгипту, США, Італії та Німеччини, очолювані головою вищої ради зі спадщини Єгипту Захі Хавассом, дійшли висновку: знаменитий єгипетський фараон Тутанхамон помер від малярії. Як повідомляє «Радіо «Свобода» з посиланням на бюлетень Американської медичної асоціації, дослідження зразків крові й ДНК 16 мумій єгипетських правителів засвідчили, що четверо з них, включаючи Тутанхамона, перенесли важку форму малярії. Це відкриття спростовує припущення, ніби юного фараона близько 1324 р. до н. е. було вбито або він помер від якоїсь іншої хвороби.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>