Прокинувся зранку — прибери Черкаси

16.02.2010
Прокинувся зранку — прибери Черкаси

У місцевому ботсаду студенти рятують унікальні дерева струшуючи сніг. (Фото з сайту novadoba.info)

Рятувати Черкаси від надзвичайної ситуації, що виникла в місті після того, як товщина снігу перевищила норму в п’ять разів, чого не було останні 40 років, закликала городян міська влада. З цією метою черкаський мер Сергій Одарич виступив по місцевому телебаченню із спеціальною заявою, в якій закликав усіх небайдужих черкащан «допомогти місту в подоланні снігового колапсу». При цьому він пообіцяв, що добровільних помічників із лопатами приймуть на тимчасову роботу з розчищення від снігу вулиць, перехресть та тротуарів, а всі роботи оплатять зі спеціального фонду.

У місті вже створені та діють 16 опорних пунктів, котрі розташовані в усіх мікрорайонах Черкас, зокрема, по вулицях Луначарського, Корольова, в таких районах, як Казбет, Митниця, район «Д», залізничний вокзал, на проспекті Хіміків та кілька — в самому центрі. Там городянам роздають інвентар та дають наряди на роботу. Контролюють якість прибирання снігу керівники цих опорних пунктів або їхні помічники з числа працівників муніципальної інспекції міськвиконкому чи керівників органів самоорганізації населення. Вони й візують акти виконаних робіт. Там же рятівникам міста від снігу виплачують зароблену готівку. При цьому треба мати паспорт та ідентифікаційний код

«Сьогодні на території опорних пунктів у нас щодня працює до 250 добровольців. Причому бажання допомогти місту виявили не тільки черкащани, а й мешканці приміських сіл Дубіївка, Геронимівка і навіть сусіднього міста Сміла. Щодня ці люди одержують за свою роботу по 100 гривень», — розповідає «УМ» Володимир Котельва, координатор цих робіт у Черкаській міській раді. Володимир Миколайович переконаний, що започаткована міською владою схема порятунку Черкас від снігу допоможе врятувати місто від весняного потопу. Адже водночас добровольці збирають сніг, а комунальні служби вивозять його з міста.